Регионален исторически музей (Монтана)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Регионален исторически музей.

Регионален исторически музей
(Монтана)
Montana-history-museum.jpg
Регионален исторически музей – Монтана
Местоположение Монтана
България
Тематика история
Основан 1951
Работно време 8.00 – 12.00
13.00 – 17.00
Допълнителна информация
Адрес ул. „Граф Игнатиев“ №3, Монтана 3400
Телефон 096/ 30 54 89
Сайт Официален сайт
Map of Montana.png
43.4058° с. ш. 23.2269° и. д.
Местоположение в Монтана
Регионален исторически музей
(Монтана)
в Общомедия

Регионалният исторически музей в Монтана, България е разположен в централната част на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е през 1951 г. под първоначалното наименование „Музей на Септемврийското въстание 1923 г. в гр. Михайловград“ и първата му експозиция е открита на 23.09.1953 г. Наред с прокомунистическата си политическата си ориентация, музеят започва професионално да събира, обработва и популяризира културно-историческото наследство на областта. Музеят организира не само системни археологически разкопки, но и проучване на материалната и духовната култура, която придава уникалния облик на региона. Културни ценности, притежание на музея, са показани в Експозиционната зала, Михайловата къща, археологическата експозиция Лапидариум и Античната крепост. През 2003 г. музеят е удостоен с Почетния знак на Община Монтана.

През 1991 г. музеят се регистрира юридически под днешното си име, деполитизира се и разширява структурата си.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Днес музеят притежава над 50 000 музейни предмета. Сред тях са 100 броя каменни надписи на латински език в ЛапидариумаКаменната библиотека“, копие на откритото в Якимово съкровище, средновековно съкровище от XIV век, златни накити от римската епоха, колекция от стари икони, колекция от стари чипровски килими, оръжейна колекция и др.

В Експозиционната зала на музея е представена изложбата „Монтана в шест хилядолетия – културни акценти“. Колекцията от предмети илюстрира следите на човешко присъствие в района през последните шест хиляди години и вечния стремеж на човека да твори и осъществява себе си от енеолитни времена до изпълнения с противоречия ХХ в.

В Експозиционната зала се подреждат и временни изложби от фонда на Исторически музей – Монтана, както и гостуващи изложби от страната.

Археологическата експозиция на епиграфски паметници от римската епоха е разположена в района на античния град Монтана, върху площ от 700 m², в парковата среда на Попската градина. В непосредствена близост са музейният обект Михайлова къща и православният храм „Св. св. Кирил и Методий“. Обемно-пространствената композиция включва 56 бр. паметници открити в Монтана. Надписите върху мрамора са единствените писмени извори за този провинциален римски град и съдържат ценни сведения за историята и културата на Монтана през II-III в.

Античната крепост се намира на височината „Калето“ или „Градището“ в югозападния край на Монтана, на около 40 м над нивото на града. В резултат на археологическите разкопки са разкрити порта с кула, голяма кула е блестящ пример за крепостно строителство през III – IV в., казармени и други помещения, базилика и зидове от римската епоха, славянски жилища и светилище, както и жилища от каменно-медната епоха в най-долните културни пластове.

Крепостта е разрушена през VI – VII век при някое нападение на авари или славяни. Впоследствие върху развалините и е създадено славянско селище.

От височината „Калето“ се открива изглед на града и на язовир „Огоста“.

Музейният обект Михайлова къща, открит през 1955 г. като къща музей „Христо Михайлов“, е най-старият запазен паметник в архитектурно-строително отношение на територията на гр. Монтана. Намира се в непосредствена близост до православния храм „Св. св. Кирил и Методий“ и археологическата експозиция Лапидариум. В къщата е подредена етнографската експозиция „В света на баба и дядо“, която представя градския и селски бит от края на ХIХ и началото на ХХ в. Запазен е и кът на патрона.

Музейни обекти[редактиране | редактиране на кода]

Експозиционна зала[редактиране | редактиране на кода]

Адрес: Монтана 3400, ул. „Граф Игнатиев“ №3 Телефон: 096 / 30 54 89 Работно време: понеделник събота 08.00 12.00; 13.00 17.00

Михайловата къща и Лапидариум[редактиране | редактиране на кода]

Телефон: 096 / 30 55 89 Работно време: понеделник събота 08.00 12.00; 13.00 17.00

Антична крепост Монтана[редактиране | редактиране на кода]

Посещение по заявка

Административна сграда[редактиране | редактиране на кода]

Адрес: Монтана 3400, ул. Цар Борис III №2 Телефон: 096 / 30 74 81 – Директор 096 / 30 51 56; 096 / 30 72 86 – уредници и администрация

e-mail:bgmontanamuseum@abv.bg

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Исторически музей – Монтана. Каталог, Съставителство и редакция: Уляна Даракчийска-Георгиева, автори: У. Даракчийска-Георгиева, Р. Първанов, Т. Ценова, М. Чемишанска, Р. Антонова
  • Епиграфски паметници от Монтана. Лапидариум. Каталог, Съставители и редактори: С. Стоилова, Р. Първанов
  • Сайт на Регионален исторически музей – Монтана – дарение от Сибил Бойчев

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „История на България“         Портал „История на България