Рендина (дем Софадес)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Редина (дем Софида))
Вижте пояснителната страница за други значения на Рендина.

Рендина
Ρεντίνα
Страна Гърция
ОбластТесалия
ДемСофадес
Географска областТесалия
Надм. височина900 m
Население295 души (2011)

| карта3 = Волоско

Рендина (на гръцки: Ρεντίνα) е село в Източна Аграфа.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото отстои на 55 km от Кардица и 54 km от Карпениси, в близост до язовира Смоковско езеро.[1] Северно от селото се намира панорамната планина Вулгара със своите 1654 m надморска височина, от която се открива прекрасна гледка към цялата Тесалийска равнина с Олимп и Оса на североизток.

История[редактиране | редактиране на кода]

Родом от селото е Георгиос Чолакоглу, който на 23 април 1941 г. в хода на операция Марита като командващ Епирската гръцка армия, подписва безусловната капитулация на Кралство Гърция.

В Рендина има два музея – на византийското и поствизантийско изкуство, както и на националната съпротива по време на Втората световна война. През август 1943 г., след разоръжаването на Двадесет и четвърта пехотна дивизия „Пинероло“ в селото е създадена партизанска офицерска школа на ЕЛАС, за военно обучение.

На 7 km от селото се намира православен храм посветен на Успение Богородично.[2][3]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На 7 километра югоизточно от селото по пътя за Смоковски бани се намира Рендинският манастир. Манастирът е ктиторски на първите руски царе от втората половина и края на XVI век, преди смутното време, и е известен като „руската обител“ и „руският манастир“.[4] Рендинският манастир е ставропигия на Вселенската патриаршия от 1764 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]