Резолюция 108 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 108
Дата 8 септември 1955 г.
Заседание 700
Код S/3435 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 11Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Палестинският въпрос
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1955 г.:

постоянни членове
Република Китай Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Белгия Бразилия Иран
  • Нова Зеландия Перу Турция
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 108 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 8 септември 1955 г. по повод конфликта в Палестина.

Като взема предвид последния доклад на началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Палестина,[1] с Резолюция 108 Съветът за сигурност отбелязва с голямо безпокойство прекъсването на преговорите, предприети от началник-щаба на Организацията на ООН в Палестина в съответствие с предишната резолюция на Съвета, и изказва дълбоко съжаление за случилите се неотдавна актове на насилие в районите, прилежащи към демаркационната линия, установена между Египет и Израел на 24 февруари 1949 г.

Съветът отбелязва с одобрение приетите от двете страни предложения, направени от началник-щаба на Организацията на ООН за примирието, и призовава страните да предприемат всички необходими мерки за установяване на порядък и спокойствие в района и, в частност, да прекратят насилието и строго да изпълняват заповедта за прекратяване на огъня. Съветът изказва съгласие с мнението на началник-щаба, че въоръжените сили на двете страни трябва да бъдат действително отделени едни от други с помощта на предложените от него мерки. Резолюцията обявява, че на наблюдателите на ООН трябва бъде предоставена абсолютна свобода на движение в района, за да могат да изпълняват своите задължения. Страните в конфликта са призовани да излъчат свои представители, които да поддържат непрекъсната връзка с началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Близкия изток и да му оказват пълно съдействие за постигане на поставените цели.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Документ S/3430 от 6 септември 1956. Доклад на начални-щаба на Организацията на ООН за наблюдение на спазването на примирието в Палестина от 5 септември 1956 г. относно скорошни инциденти между Египет и Израел в зоната на Ивицата Газа.// United Nations Documents, undocs.org.
  2. ((en)) UNSCR. Resolution 108

Източници[редактиране | редактиране на кода]