Резолюция 111 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 111
Дата 19 януари 1956 г.
Заседание 715
Код S/3538 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 11Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Палестинският въпрос
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1956 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Австралия Белгия Куба
  • Иран Перу Югославия
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 111 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 19 януари 1956 г. по повод конфликта в Палестина.

Резолюцията взема предвид изявленията на представителите на Израел и Сирия и последните доклади на началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Палестина[1], отнасящи се до оплакването на Сирия от атаката, извършена на 11 декември 1955 г. от редовни израелски войски срещу редовни части на сирийската армия, намиращи се на сирийска територия.[2] Съветът отбелязва, че според мнението на началник-щаба действията на Израел са преднамерено нарушение на условията на Общото споразумение за примирие между Израел и Сирия, включително и на тези, отнасящи се до демилитаризираната зона, прекосена от израелските войски, навлезли на сирийска територия.[3] Съветът отбелязва, че според докладите на началник-щаба сирийските власти възпрепятстват дейностите на Израел на Галилейското езеро в нарушение на Общото споразумение за примирие между двете страни.

Резолюция 111 постановява, че действията на сирийските власти не оправдават по никакъв начин действията на Израел, и напомня на израелското правителство, че Съветът вече е осъждал военни действия, нарушаващи Общото споразумение за примирие, независимо дали тези военни действия са предприети като контрамерки или не, и се е обръщал към израелската страна с призив да предприеме ефективни мерки, за да предотврати подобни действия. Във връзка с това Съветът за сигурност осъжда нападението, извършено от Израел на 11 декември 1956 г., като явно нарушение на постановленията за прекратяване на огъня, съдържащи се в Резолюция 54 на Съвета за сигурност, на Общото споразумение за примирие между Израел и Сирия и на задълженията на Израел съгласно Хартата на ООН. Съветът изказва дълбока тревога от факта, че правителството на Израел не изпълнява своите задължения, и призовава израелската страна в бъдеще да изпълнява своите задължения или в противен случай Съветът ще бъде принуден да обсъди какви допълнителни мерки съгласно Хартата на ООН ще бъдат необходими за възстановяване и поддържане на мира. Резолюцията призовава страните да спазват задължението си по чл. V от Общото споразумение за примирие по отношение на зачитането на демаркационната линия и демилитаризираната зона. На началник-щаба на Организацията на ООН за примирието в Близкия изток се предлага да продължи да представя своите съображения за подобряване на положението в района на Галилейското езеро и да докладва на Съвета за постигнатите в това отношение успехи. Освен това резолюцията призовава страните да се договорят с начални-щаба за незабавна размяна на всички военнопленници.

В края на резолюцията Съветът за сигурност призовава страните да си сътрудничат с началник-щаба в това и във всички други отношения, да изпълняват най-добросъвестно задълженията си според Общото споразумение за примирие, и в частност, широко да се възползват от услугите на апарата на Смесената комисия по примирието при тълкуването и прилагането на неговите постановления.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Документ S/3516 от 20 декември 1955. Доклад на начални-щаба на Организацията на обединените нации за наблюдение на спазването на примирието в Палестина от 15 декември 1955 г. до председателя на Съвета за сигурност на Обединените нации за инцидента на Тивериатдското езеро от нощта на 11 - 12 декември 1955 г.// United Nations Documents, undocs.org.
  2. Документ S/3505 от 13 декември 1955 г. Писмо от постоянния представител на Сирия до председателя на Съвета за сигурниост на ООН от 13 декември 1955 г.
  3. Документ S/3516, т. 29, с. 10.
  4. ((en)) UNSCR. Resolution 111

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]