Резолюция 134 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 134
Дата 1 април 1960 г.
Заседание 856
Код S/4300 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 9Symbol neutral vote.svg 2Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Положението в Южноафриканския съюз
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1960 г.:

постоянни членове
Тайван Франция Великобритания Съединени американски щати Съюз на съветските социалистически републики
непостоянни членове
  • Аржентина Шри Ланка Еквадор
  • Италия Полша Тунис
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 134 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 1 април 1960 г. по повод жалбата на 28 страни - членки на ООН, срещу „ситуацията, възникнала в резултат на многочислените убийства на невъоръжени и мирни демонстранти, протестиращи против расовата дискриминация в Южноафриканския съюз“.

Резолюция 134 признава, че ситуацията се дължи на расовата политика, провеждана от правителството на Южноафриканския съюз, и на упоритото пренебрежение, с което това правителство се отнася към резолюциите на Общото събрание на ООН, които го призовават да преразгледа политиката си и да я приведе в съответствие със своите ангажименти и отговорности, произтичащи от Хартата на Обединените нации.

Като отчита възмущението и дълбоката тревога сред правителствата и народите по света, породени от събитията в Южноафриканския съюз, Съветът за сигурност признава, че ситуацията в Южноафриканския съюз води до международно напрежение и може да застраши международния мир и сигурност. Като изразява своето съжаление за многобройните жертви и съчувствието си към техните семейства, Съветът за сигурност призовава правителството на Южноафриканския съюз да предприеме мерки за постигане на расово разбирателство, основано на равенство, да увери, че създалото се там положение ще бъде прекратено и няма да се повтори, като и да се откаже от политиката си на апартейд и расова дискриминация.

Резолюция 134 е приета с мнозинство от 9 гласа „за“, като двама от членовете на Съвета – Франция и Обединеното кралство – гласуват „въздържали се“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 134

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]