Резолюция 70 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 70
Дата 7 март 1949 г.
Заседание 415
Код S/1280 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 8Symbol neutral vote.svg 3Symbol oppose vote.svg
Предмет Опека над стратегически райони
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 1949 г.:

постоянни членове
 ROC  FRA  GBR  USA  SUN
непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 70 на Съвета за сигурност на ООН е приета с мнозинство на 7 март 1949 г. Като се позовава на чл. 83, §3 от Хартата на Обединените нации, който гласи:

чл.83...
(3) Съветът за сигурност, при спазване на споразуменията за попечителство и без да се накърняват изискванията за сигурност, се ползва от помощта на Съвета за попечителство при изпълнението на онези функции на Организацията на Обединените нации в системата за попечителство, които се отнасят до политическите, икономическите, социалните и образователните въпроси в стратегическите райони.

Резолюция 70 постановява Съветът за попечителство да изпълнява от името на Съвета за сигурност и в съответствие със собствените си процедури функциите, посочени в чл. 87 и чл. 88 от Хартата на Обединените нации, които се отнасят до политическия, икономическия, социалния и образователния напредък на населението на стратегическите райони, при това спазвайки постановленията на споразуменията за попечителство или онези части от тях, отнасящи се до стратегическите райони, и спазвайки решенията, които Съветът за сигурност взима от време на време и които касаят съображенията за сигурност. Освен това Резолюцията 70 изисква от Съвета за попечителство да представя пред Съвета за сигурност в срок от един месец преди представянето ѝ пред администриращите власти копие на анкетата, съставена според изискванията на чл 88, както и всички изменения на тази анкета, които Съветът за попечителство може да прави от време на време. Резолюцията изисква от генералния секретар да представя пред Съвета за сигурност всички доклади и петиции, изхождащи от поставени под опека стратегически райони или отнасящи се до тях, и да препраща до Съвета за попечителство във възможно най-кратки срокове копие от тези доклади или петиции за разглеждане и представяне на доклад пред Съвета за сигурност. Резолюцията предлага на Съвета за попечителство да представя пред Съвета за сигурност свои доклади и предложения, касаещи политическия, икономическия, социалния и образователния напредък на стратегическите райони, поставени под попечителство.

Резолюция 70 е приета с мнозинство от 8 гласа, като трима от членовете на Съвета за сигурност – Египет, Украинската ССР и Съветският съюз – гласуват въздържали се..[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 70

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]