Резолюция 71 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резолюция 71 на Съвета за сигурност на ООН
Дата27 юли 1949
Заседание432
Код- (Документ)
Вот 9 2
ПредметМеждународния съд
РезултатПриета
Съветът за сигурност на ООН
в състав от 1949 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 71 на Съвета за сигурност на ООН, приета с мнозинство на 27 юли 1949 г., препоръчва на Общото събрание на ООН, в съответствие с чл. 93 от Хартата на ООН, да определи условията, при които Княжество Лихтенщайн може да стане страна по Статута на Междунариодния съд.

Резолюцията препоръчва на Общото събрание Княжество Лихтенщайн да бъде прието за страна по Статута на Международния съд, след като депозира пред генералния секретар на ООН акт, подписан от името на правителството на княжеството и ратифициран съгласно основния закон на страната, който акт да съдържа:
А) приемане на постановленията в Статута на Международния съд;
Б) приемане на всички задължения на член на Организацията на обединените нации, произтичащи от член 94 от Хартата на ООН;
В) поемане на задължението да покрива част от разходите на Съда, размерът на която част ще се определя периодично от Общото събрание на ООН след консултации с правителството на Лихтенщайн.

Резолюция 71 е приета с мнозинство от 9 гласа, като двама от членовете на Съвета за сигурност — Украинската ССР и Съветският съюз — гласуват въздържали се..[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 71

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]