Религия в Йордания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джамията „Крал Абдула I“ в Аман

Сунитският ислям е преобладаващата религия в Йордания.

Мюсюлманите съставляват около 92% от населението на страната; 93% от тях се самоопределят като сунити - най-високия процентен дял в света. Има и малък брой мюсюлмани ахмадии и шиити. Много от шиитите са иракски и ливански бежанци.

Страната се гордее също така с една от най-старите християнски общностни в света, съжителстваща с останалата част от населението. Повече от половината са гръцки православни християни. Останалите са католици от латински или гръцки обред, сирийски православни, протестанти и арменци. Йорданските християни в страна с почти 10 милиона души се смятат да наброятват 250 000-350 000, с изключение на десетки хиляди сирийски и иракски християни в страната. Проучване от 2015 г. изчислява около 6500 вярващи християни от мюсюлмански произход в страната, повечето от които принадлежат към някаква форма на протестантство.

Има около 20 000 до 32 000 друзи, живеещи предимно в Северна Йордания.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Процентите варират леко в различните градове и региони, например в южната част на Йордания, в градовете като Зарка има най-висок процент мюсюлмани, докато Аман, Ирбид, Мадаба, Салт и Карак имат по-големи християнски общности от средната за страната, а градовете от Фухайс, Ал Хусн и Аджлун имат или мнозинство християни, или много по-голям процент от средния за страната. Няколко села имат смесено християнско/мюсюлманско население, като Куфранджа и Раймун на север.

Социален живот[редактиране | редактиране на кода]

Като цяло мюсюлманите и християните съжителстват без големи проблеми, свързани с различия и дискриминация. Най-малките манлцинства обаче, съставлявани от шиите, бахаи и друзи, се сблъскват с голяма религиозна дискриминация от страна на правителството.

Свобода на религията[редактиране | редактиране на кода]

Държавната религия е ислямът, но конституцията предвижда свобода за практикуване на религия в съответствие с обичаите, практикувани в Кралството, освен ако те не нарушават публичния ред или морал.

Някои проблеми, обаче, като сменяне на религията, са спорни. Въпреки че приемането на исляма е относително без правни усложнения, онези, които желаят да напуснат исляма, рискуват да загубят граждански права и да се изправят пред огромен социален натиск. Някои от ограниченията срещу религиозните малцинства включват:

  • Различни доклади за антисемитизъм (като провокативна реакция на напрежението в Израелско-палестинския конфликт);
  • Правителството на Йордания може да откаже признаване на религията;
  • На бахаитите не е разрешено учредяването на училища, места за поклонение и гробища;
  • Освен християните, всички останали немюсюлмански малцинства нямат свои съдилища, които да решават личния статус и семейните въпроси;
  • На християнските мисионери не е разрешено да проповядват евангелието на мюсюлмани.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Religion in Jordan в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​