Рене Давид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рене Давид
René David
юрист
Давид (1976)
Давид (1976)

Роден
Починал
Ле-Толоне, Франция

Рене́ Дави́д (на френски: René David; 19061990) е френски учен-правовед и юрист от еврейски произход.

Професор в Сорбоната (1945—1990 г.). Чел лекционни курсове в Кеймбриджкия, Колумбийския, Мюнхенския и Техеранския и редица други университети.

Създава теорията за правните семейства, според която по определени белези правните системи на различните държави се делят на различни семейства или системи. Основните са:

  • Континентална – обхваща Континентална Европа, Южна Америка и голяма част от Азия. Тази система има свои подвидове в Романската, Германската и Славянската системи (към последната се числи България) и се основава на римското право. Господстващ източник на правото е закона, който стои над справедливостта;
  • Англосаксонска – обхваща Великобритания, Северна Америка, Австралия, Израел и други бивши колонии на Великобритания. Господстващ източник на правото е прецедента, като по този начин справедливостта стои над закона и има по-голяма сила и юридическо значение;
  • Обичайноправна – обхваща по-голямата част от Африка, Япония, Близкия изток и други азиатски държави. Неин подвид е системата на шериатското право. Господстващ източник на правото е правният обичай.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • ((ru)) Давид Р. Основные правовые системы современности. – M., 1967, 1988, 1996;
  • David René Traite elementaire de droit civil compare. – Paris, 1950;
  • David René Camille Jauffret-Spinosi. Les grands systèmes de droit contemporains. – Paris: Dalloz, 2002, 553 p.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Давид, Рене“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.