Рогоспорангиеви мъхове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рогоспорангиеви мъхове
Phaeoceros laevis.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Anthocerotophyta Рогоспорангиеви мъхове
клас: Anthocerotopsida Рогоспорангиеви мъхове
разред: Anthocerotales Рогоспорангиеви мъхове
Научно наименование
Уикивидове Anthocerotophyta
Raymond E. Stotler & Crand, 1977
Уикивидове Anthocerotopsida
Jancz, R.E. Stotler & B.J. Crandall-Stotler, 2005
Уикивидове Anthocerotales
Karl G. Limpricht, 1877
Семейства
Обхват на вкаменелости
туроний – настояще, 90–0 Ma
Рогоспорангиеви мъхове в Общомедия

Рогоспорангиевите мъхове (Anthocerotales) е разред неваскуларни растения, единствен в клас Anthocerotopsida и отдел Anthocerotophyta. Той включва около 100 вида, като продължават да бъдат откривани нови. Смята се, че рогоспорангиевите мъхове са една от най-старите групи съществуващи и днес сухоземни растения.

Класификацията на рогоспорангиевите мъхове е обект на изследвания, продължаващи и днес. Традиционно те са причислявани към отдел Мъхове (Bryophyta). Днес се смята, че такава група е парафилетична, така че те са отделени в самостоятелен отдел Anthocerotophyta, като в Bryophyta остават само същинските листнати мъхове. Отдел Anthocerotophyta включва само един клас (Anthocerotopsida). Според някои класификации той включва само разред Anthocerotales, докато според други род Notothylas се отделя в самостоятелен разред Notothyladales, поради своите необичайни характеристики.

Гаметофитът на рогоспорангиевите мъхове обикновено представлява дисковиден или лентовиден талом с размери 1-5 cm. Характерно е, че клетките при почти всички видове съдържат само по един хлоропласт, което е обичайно за алгите, но не и за растенията. Таломът се прикрепва към земята с прости ризоиди по долната си повърхност. По горната повърхност са разположени антеридии и архегонии. Спорофитът се развива след оплождане на яйцеклетката в архегония. От гаметофитната тъкан израства спорангий с дължина над 1 cm, откъдето идва и наименованието на рогоспорангиевите мъхове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Тонков, Спасимир и др. Систематика на висшите растения. София-Москва, Пенсофт, 2005. ISBN 978-954-642-228-6.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hornwort“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.