Роза Паркс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роза Паркс
Роза Паркс през 1955 г. с Мартин Лутър Кинг
Роза Паркс през 1955 г. с Мартин Лутър Кинг

Родена
Починала
24 октомври 2005 г. (92 г.)

Националност Флаг на САЩ САЩ

Подпис Rosa Parks Signature.svg
Уебсайт
Роза Паркс в Общомедия

Роза „Лий“ Луис Маккоули Паркс (на английски: Rosa Parks, 4 февруари 1913 – 24 октомври 2005) е афроамериканска активистка за граждански права на чернокожите американци.

Паркс става известна с отказа си на 1 декември 1955 г. да се подчини на автобусен шофьор и да освободи мястото си на бял мъж. По това време съществува сегрегация дори и в рейсовете на южните щати, белите стоели в предната част, а чернокожите в задната. Роза Паркс е стояла в частта за чернокожи, но местата за бели свършили и шофьора я накарал да стане. Тя отказала. Последвалото ѝ арестуване за гражданско неподчинение води до т.нар. автобусен бойкот в Монтгомъри – едно от най-големите и успешни масови движения против расовата сегрегация, чиято специална организация, която да се грижи за бойкота (Гражданско обединение на Монтгомъри за подобряване на расовите връзки), е ръководена от Мартин Лутър Кинг.

Ролята на Паркс в борбата за равноправие на чернокожите американци ѝ извоюва мястото на най-популярната и известната чернокожа жена в американската история.

Умира на 92 години на 24 октомври 2005 г.