Роза Паркс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роза Паркс
Rosa Louise Parks
Активист за граждански права на цветнокожите в Америка.
Роза Паркс през 1955 г. с Мартин Лутър Кинг
Роза Паркс през 1955 г. с Мартин Лутър Кинг

Родена
Починала
Погребана Детройт, Съединени американски щати

Националност Флаг на САЩ САЩ

Подпис Rosa Parks Signature.svg
Уебсайт web.archive.org/web/20070808131145/http://montgomery.troy.edu/rosaparks/museum/
Роза Паркс в Общомедия

Роза „Лий“ Луис Маккоули Паркс (на английски: Rosa Parks, 4 февруари 1913 – 24 октомври 2005) е афроамериканска активистка за граждански права на чернокожите американци.

Паркс става известна с отказа си на 1 декември 1955 г. да се подчини на автобусен шофьор и да освободи мястото си на бял мъж. По това време съществува сегрегация дори и в рейсовете на южните щати, белите стоели в предната част, а чернокожите в задната. Роза Паркс е стояла в частта за чернокожи, но местата за бели свършили и шофьора я накарал да стане. Тя отказала. Последвалото ѝ арестуване за гражданско неподчинение води до т.нар. автобусен бойкот в Монтгомъри, призовава всички цветнокожи хора в Монтгомъри да не използват автобуси, което е голям проблем за системата защото цветнокожите са най-голямата група от която зависи бюджета на градския транспорт. В продължение на почти една година, от 5 декември, 1955 г., до 20 декември, 1956 г., се организират по богати семейства с коли да карат деца на училище и хора до работа, и обартно, а също и доброволци да охраняват апартамента на Роза денонощтно. По това време тя и брат и с когото живее са освободени от работа и в продължение на няколко месеца гладуват, докато доброволците не забелязват, след това тя живее на дарения от местното обшество. След като всичко свършва и тя е произнесена невинна. Автобусният бойкот в Мнонтгомъри се превръща в едно от най-големите и успешни масови движения против расовата сегрегация, чиято специална организация, която да се грижи за бойкота (Гражданско обединение на Монтгомъри за подобряване на расовите връзки), е ръководена от Мартин Лутър Кинг.

Ролята на Паркс в борбата за равноправие на чернокожите американци ѝ извоюва мястото на най-популярната и известната чернокожа жена в американската история.

Умира на 92 години на 24 октомври 2005 г.