Роза на компаса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
16-посочна роза на компаса

Роза на компаса е графично изображение, показващо географските посоки. То се използва най-често в географски карти и традиционните магнитни компаси. Освен основните посоки (север, изток, юг и запад) розата на компаса може да показва и допълнителни посоки кратни на 2 (8, 16, 32 и т.н.). Разделянето на 32 сектора има най-голямо значение в историята на навигацията. Тези 32 посоки имат широко разпространени наименования използвани за приблизително указване на посоки. 1/32 от кръга е и традиционната ъглова мярка в навигацията – румб.

Понякога розите на компаса могат да съдържат и различно количество декоративни елементи, които вероятно са причина и за самото наименование. В днешно време обикновено се изобразяват с два разграфени кръга – външният за географските посоки а вътрешният за магнитните.

Същият принцип се използва в почти всички съвременни системи за навигация – навигационни карти, авиационите радиофарове (VOR), глобалната система за позициониране (GPS) и други.

Използва се като хералдически елемент предимно в емблемите на различни организации като например НАТО.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Compass_rose в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​