Ротшилд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фамилната бижутерска къща на Ротшилдови във Франкфурт на Майн

Ротшилд (на немски: Rothschild) е банкерска династия от европейски евреи, опериращи в Европа от края на XVIII век до днес. Представителите на фамилията са изявени меценати, общественици и филантропи. Същевременно за тях се спрягат и много противоречиви твърдения, свързани с политическото им влияние, финансирането на войни, свързаността им с тайни общества.

Думата Rothschild се произнася в България (и в Европа) като на немски с „ш“ (sch) – „Ротшилд“, докато в Америка, и изобщо на английски, е Roths-child [rɒθs.tʃaɪld], което е приблизително до Ротсчайлд.

Гербът на фамилия Ротшилд

Родоначалник на династията е Амшел Мозес Бауер, притежател на бижутерна работилница, на емблемата на която бил изобразен златен римски орел върху червен щит. „Червеният щит“ (на немски: Rothschild) послужил за основа на фамилията, която „узаконил“ синът на Амшел – Майер Амшел. Той употребил „Ротшилд“ като фамилно име, и именно Майер Амшел Ротшилд е признат за основател на тази династия.

Майер Ротшилд (1744 – 1812) учредява банка във Франкфурт на Майн. Банкерството е продължено от неговите петима синове:

  1. Амшел Майер Ротшилд;
  2. Соломон Майер Ротшилд;
  3. Натан Майер Ротшилд;
  4. Калман Майер Ротшилд;
  5. Джеймс Майер Ротшилд.

Братята управляват и контролират пет банки в големите европейски градове Париж, Лондон, Виена, Неапол и Франкфурт на Майн. Днес само два от петте клона на Ротшилдови са оцелели – английският (на Натан) и френският (от Джеймс), а наследниците на другите три клона са починали (например последният представител на австрийските Ротшилдови умира бездетен през 1980 г.). Въпреки това фамилията продължава да упражнява огромно влияние върху финансовата и политическата ситуация в света (както и преди).

Генеалогично дърво[редактиране | редактиране на кода]

Фамилията Ротшилд

Източници[редактиране | редактиране на кода]