Руанда-Урунди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Руанда-Урунди
Ruanda-Urundi
1922 – 1962
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Руанда-Урунди (в тъмнозелено) и Белгийско Конго (в зелено)
Руанда-Урунди (в тъмнозелено) и Белгийско Конго (в зелено)
КонтинентАфрика
СтолицаУсумбура
Официален езикфренски
Религия
Форма на управление
История
Образуване1 ноември 1922
Разпадане1 юли 1962
Валута
Предшественик
Германска Източна Африка Германска Източна Африка
Наследник
Бурунди Бурунди
Руанда Руанда
Руанда-Урунди в Общомедия

Руанда-Урунди е територия в района на Големите африкански езера, някога част от Германска Източна Африка, управлявана от Белгия между 1922 и 1962 г. Окупирана от белгийците по време на Източноафриканската кампания по време на Първата световна война, територията е била под белгийска военна окупация от 1916 до 1922 г. и по-късно се превръща в контролиран от Белгия мандат от клас Б в рамките на Лигата на нациите от 1922 до 1945 г. След разпада на Лигата на нациите и след Втората световна война, Руанда-Урунди става Доверителна територия на ООН, все още под Белгийски контрол. През 1962 г. територията е разделена на 2 страни – Руанда и Бурунди.

История[редактиране | редактиране на кода]

Руанда и Бурунди са две независими кралства в района на Големите езера. През 1894 г. те са анексирани от Германската империя и в крайна сметка стават два окръга на Германска Източна Африка. Двете монархии са запазени като част от германската политика на косвено управление, като руанданският цар Юхи V Мусинга използва германската подкрепа, за да затвърди контрола си над подчинените си началници в замяна на труд и ресурси.

Белгийска военна окупация[редактиране | редактиране на кода]

Първата световна война избухва през 1914 г. Първоначално германските колонии са имали за цел да запазят неутралитета си, както е предвидено в Берлинската конвенция, но скоро битките избухват на границата между Германска Източна Африка и Белгийско Конго около езерата Киву и Танганайка. Като част от съюзническата Източноафриканска кампания, Руанда и Урунди са нападнати от белгийските сили през 1916 г. През февруари 1917 г. е създадена администрация, ръководена от кралски комисар, по същото време, когато белгийските сили получават заповед да се оттеглят от района.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.