Германска Източна Африка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Историческа карта на Германска Източна Африка - 1888
Германска Източна Африка е в червено. Страните, оцветени в синьо, са другите германски колонии.

Германска Източна Африка (на немски: Deutsch-Ostafrika) е названието на германска колония в източна Африка, която съществува от 1880 г. до края на Първата световна война и включва териториите на днешните държави Бурунди, Руанда и Танзания. Общата площ им е 994 996 km².

Въстание Маджи-Маджи[редактиране | редактиране на кода]

Маджи-Маджи е името на въстание на близо 20 племена в Германска Източна Африка срещу немската колониална политика. Причина за въстанието е суровата германска политика в южната част на колониалната област, особено по отношение на памукопроизводството, налагането на непуполярни данъци върху лова и колибите на местното население. Въстанието започва с унищожаването на памучна плантация в областта Матумби от няколко местни жители на 20 юли 1905 г. Важна роля в хода на въстанието играе мъж на име Конджиктил, който се представя за пророк и предава сакрален вид на въстанието. Конджиктил основава своя секта Маджи-Маджи (на суахили думата маджи означава вода). Местното население вярва, че водачът на сектата може да превърне посредством магия оръжието на германската колониална войска във вода. По-голямата част от въстаниците загиват не от германските куршуми, а от глад. Колониалната власт използва срещу бунтовниците стратегията на изтощението и изгорената земя. Оценките за жертвите на бунта варират от 75 хил. до 300 хил. души. Загиват 23-ма европейци.

Отделни въстаници опитват да продължат въстанието посредством партизански действия, но през лятото на 1908 г. последните бунтовници са заловени и екзекутирани.

В Танзания на въстанието Маджи-Маджи се гледа като на най-важната част от националната история и като на пионер на националното обединение на страната.

След края на Първата световна война, колонията е поделена между страните-победителки Великобритания и Кралство Белгия.

Бивши немски имена на градове и места[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]