Дар ес-Салаам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дар ес-Салаам
Dar es Salaam
دار السلام
-6.8161° с. ш. 39.2803° и. д.
Дар ес-Салаам
Страна Танзания
Площ162,5 km²
Надм. височина12 m
Население6 400 000 души (2020)
39 385 души/km²
Пощенски код10000–19999
Дар ес-Салаам в Общомедия

Дар ес Салаам (на арабски: دار السلام или Дом на мира, правопис по американската система BGN Dar es Salaam, старо име Мзизима, Mzizima) е най-големият град в Обединена Република Танзания. Той е столица на страната до 2003 г

Градът е разположен в залив на брега на Индийския океан.

Населението на града бързо се увеличава и наброява 4 364 541 жители през 2012 г.[1] Жителите са предимно потомци на народностната група банту, също араби, индуси, както и малко европейци. Говори се предимно на суахили и английски език.

На 9 декември 1961 г. Дар ес Салаам е обявен за столица на независима Танганайка, а от април 1964 г. – на обединената държава Танганайка и Занзибар (днешната Обединена република Танзания). Град Додома е обявен за нова столица от 2003 г.

Дар ес Салаам е най-големият търговско-промишлен и културен център на страната. Има много промишлени предприятия за преработка селскостопанска продукция и месо, за замразяване на риба и производство на консерви. В града се работят пивоварни, фабрика за производство на тютюн и др. Има петролна рафинерия, завод за производство на цимент, химически заводи и предприятие за монтаж на леки и товарни автомобили. Тук е съсредоточено повече от 65% от промишлеността на страната.

Градът е най-значимият транспортен център в републиката. Има пристанище, преминават няколко автомагистрали, свързан е с добре развита железопътна мрежа. Близо до града е разположено международното летище „Муалиму Дж. К. Ниерере“.

Там се намира резиденцията на президента на Танзания. Има университет, много добре подредени етнографско-исторически колекции в националния музей и много добре уредена ботаническа градина с ценни дървесни видове.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Tanzania: Regions and Cities: Cities & Urban Localities, www.citypopulation.de