Рудник (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рудник (Област Бургас))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Рудник.

Рудник
— бивше село —
Страна Флаг на България България
Област Област Бургас
Община Община Бургас
Част от Бургас
Надм. височина 28 m
Закриване 2015 г.
Пощенски код 8112

Рудник е бивше село в община Бургас, област Бургас, днес част от Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Днешното село със старо име Ходжамар, се смята, че съществува от около 1781 г. Възникнало е на мястото на тракийско селище от късножелязната епоха в местността „Дермендере“. Намерена е колективна находка от сребърни монети- тетрадрахпи от Месамбрия, Византиен и Одесос от втората половина на II-ри век и първата половина на I-ви век пр.н.е., когато южното черноморие е било завладяно от легионите на римския проконсул Марко Лукел. Разкрити са и части на античния водопровод Анхиало – Несебър, захранван от местността „Башбунар“. На някои места той е открит още по време на османската власт, а другаде от пороища и съвременници.

В летописната книга на училището се споменава най-първото и старо име на село Рудник – Ходжамар. Днес старите хора твърдят, че носи името на хаджи Юмер – първия заселник по тия места.

Близостта на селото до блатото е създавала условия за развитието на малария, а преминаващите керванджии „черкези“ и башибозуци са ограбвали населението. Това налага преместването на селото на сегашното място – на 100 m надморска височина.

На юг от селото се намира т.нар. „Римски мост“, който е имал важно стратегическо значение в миналото – осъществявал е връзката за стокообмен между Анхиало и Несебър и населените места от вътрешността на страната.

Най-старите заселници идват тук през 1840 -1850г от село Дрянковец. Преди освобождението се заселват двама –трима кръчмари до мандрата, градските семейства – Теоловци, Ахиле Которов, Тома Михов, Паскал Чорбаджи и др. През 1903г прииждат от Ичера и Медвен гурбетчии, които се заселват тук. През 1921г с откриването на мината идват преселници от различни краища на страната. Особено голяма е Чирпанската група, заселила се през 1924-1925г

През 1935 година с постановление се узаконява името Рудник, което отговаря на името на голямото рудно находище в землището.

Основния поминък на руднишкото население е било скотовъдството.

Българско училище е имало от 1879 година и то се е помещавало в сазена къща. Обучението се е водело на килийни методи на църковно славянски език. Учителите са били пазарени от Димитровден до Георгьовден, като им се заплащало в натура и им се осигурявала храна от населението. Първият учител е бил Димитър Бакалов.През 1960г е построено второ училище – НУ“Стоян Димов“, което по късно е преименувано в „Д-р Петър Берон“. Детската градина е построена през 1984 г. На 27.03.1927г е сновано читалището в с.Рудник.

Сега в двете училища на с.Рудник се обучават около 400 ученика, а в детската градина около 70 деца. Населението надхвърля 4000 души, което прави с.Рудник най-голямото съставно селище на Община Бургас.

Първият кмет след 1944г е Сотир Христов. През 1991г при първите демократични избори, за кмет е избран Илия Канев, а понастоящем кмет на с. Рудник е Коста Иванов.

През 2015 г. селото е присъединено към град Бургас.[1]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Между Рудник и Бургас пътуват автобуси на интервал от половин до един час.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Решение № 452 от 19 юни 2015 г. Обн. ДВ. бр. 47 от 26 юни 2015 г.