Рудник (квартал на Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рудник (Област Бургас))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Рудник.

Рудник
— бивше село —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област Бургас
Община Община Бургас
Част от Бургас
Надм. височина 28 m
Население 3894 души (2017)
Пощенски код 8112
Телефонен код 05518

Рудник е бивше село в община Бургас, област Бургас, днес част от Бургас. Старото му име е Ходжамар.

История[редактиране | редактиране на кода]

Днешното село със старо име Ходжамар се смята, че съществува от около 1781 г. Възникнало е на мястото на тракийско селище от късножелязната епоха в местността „Дермендере“. Намерена е колективна находка от сребърни монети – тетрадрахпи от Месамбрия, Византиен и Одесос от втората половина на II век и първата половина на I век пр.н.е., когато южното черноморие е било завладяно от легионите на римския проконсул Марко Лукел. Разкрити са и части на античния водопровод Анхиало – Несебър, захранван от местността „Башбунар“. На някои места той е открит още по време на османската власт, а другаде от пороища и съвременници.

В летописната книга на училището се споменава най-първото и старо име на село Рудник – Ходжамар. Днес старите хора твърдят, че носи името на хаджи Юмер – първия заселник по тия места.

Близостта на селото до блатото е създавала условия за развитието на малария, а преминаващите керванджии „черкези“ и башибозуци са ограбвали населението. Това налага преместването на селото на сегашното място – на 100 m надморска височина.

На юг от селото се намира т.нар. „Римски мост“, който е имал важно стратегическо значение в миналото – осъществявал е връзката за стокообмен между Анхиало и Несебър и населените места от вътрешността на страната.

Най-старите заселници идват тук през 1840 -1850 г. от село Дрянковец. Преди освобождението се заселват двама –трима кръчмари до мандрата, градските семейства – Теоловци, Ахиле Которов, Тома Михов, Паскал Чорбаджи и др. През 1903 г. прииждат от Ичера и Медвен гурбетчии, които се заселват тук. През 1921 г. с откриването на мината идват преселници от различни краища на страната. Особено голяма е Чирпанската група, заселила се през 1924 – 1925 г.

През 1935 година с постановление се узаконява името Рудник, което отговаря на името на голямото рудно находище в землището.

Основния поминък на руднишкото население е било скотовъдството.

Българско училище е имало от 1879 година и то се е помещавало в сазена къща. Обучението се е водело на килийни методи на църковно славянски език. Учителите са били пазарени от Димитровден до Георгьовден, като им се заплащало в натура и им се осигурявала храна от населението. Първият учител е бил Димитър Бакалов. През 1960 г. е построено второ училище – НУ „Стоян Димов“, което по късно е преименувано в „Д-р Петър Берон“. Детската градина е построена през 1984 г. На 27 март 1927 г. е основано читалището в Рудник.

В двете училища на Рудник се обучават около 400 ученика, а в детската градина около 70 деца. Населението надхвърля 4000 души, което прави Рудник най-голямото съставно селище на община Бургас.

Първият кмет след 1944 г. е Сотир Христов. През 1991 г. при първите демократични избори, за кмет е избран Илия Канев, а понастоящем кмет на Рудник е Коста Иванов.

През 2015 г. селото е присъединено към град Бургас.[1]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Между Рудник и Бургас пътуват автобуси на интервал от половин до един час.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Решение № 452 от 19 юни 2015 г. Обн. ДВ. бр. 47 от 26 юни 2015 г.