Салваторе Риина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Салваторе Риина
Salvatore Riina
бос на сицилианската мафия
Salvatore Riina.jpg
Роден
Починал
17 ноември 2017 г. (87 г.)
Парма, Италия

Националност  Италия
Престъпна дейност
Прякор Звярът, Късият
Принадлежност клан Корлеоне
Престъпления убийства на Джовани Фалконе и Паоло Борселино
Дата на арест 15 януари 1993 г.
Присъда доживотен затвор
Семейство
Род Коза Ностра
Салваторе Риина в Общомедия

Салаваторе Риина (на италиански: Salvatore Riina), познат също като Тото Рина (16 ноември 1930, Корлеоне, Италия) е член на сицилианската мафия, познат като най-влиятелния главатар на организираната престъпност в Италия през 1980-те години.

Наричан с прозвищата Звярът (на италиански: La Belva) – заради вродената му жестокост, и Късият/Ниският (на сицилиански: û curtu) – заради ниския му ръст, е арестуван на 15 януари 1993 година. Осъден е на доживотен затвор за множество престъпления, включително за организирането на убийствата на най-известните борци срещу мафията в Италия – прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

През 1980-те и в началото на 1990-те години Риина и неговият клан Корлеоне, надделявайки над конкурентните родове, стават водещата групировка на организираната престъпност в Италия. Връхна точка на тяхното противопоставяне на държавата е убийството на прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Това води до окончателно отхвърляне на мафията от страна на обществото и като следствие предизвиква масови арести от органите на властта, резултат от което е залавянето и осъждането на Риина и голяма част от неговите съучастници.