Салваторе Риина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Салваторе Риина
Salvatore Riina
бос на сицилианската мафия
Salvatore Riina.jpg
Роден
Починал
17 ноември 2017 г. (87 г.)
Националност Флаг на Италия Италия
Престъпна дейност
Прякор Звярът, Късият
Принадлежност клан Корлеоне
Престъпления убийства на Джовани Фалконе и Паоло Борселино
Дата на арест 15 януари 1993 г.
Присъда доживотен затвор
Салваторе Риина в Общомедия

Салаваторе Риина (на италиански: Salvatore Riina), познат също като Тото Рина (16 ноември 1930, Корлеоне, Италия) е член на сицилианската мафия, познат като най-влиятелния главатар на организираната престъпност в Италия през 80-те години на 20 век.

Наричан с прозвищата Звярът (на италиански: La Belva) – заради вродената му жестокост, и Късият/Ниският (на сицилиански: û curtu) – заради ниския му ръст, е арестуван на 15 януари 1993 година, като е осъден на доживотен затвор за множество престъпления, включително за организирането на убийствата на двамата най-известни борци срещу мафията в Италия – прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

През 80-те и в началото на 90-те години, Риина и неговият клан Корлеоне, надделявайки над конкурентните фамилии, стават водещата групировка на организираната престъпност в Италия. Връхна точка на тяхното противопоставяне на държавата е убийството на двамата прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Това води до окончателно отхвърляне на мафията от страна на общественото мнение и като следствие предизвиква масови арести от страна на властта, резултат от което е залавянето и осъждането на Риина и голяма част от неговите съучастници.