Сватосване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Годеж по „Българи от старо време
„Сватовница“, худ. Gerard van Honthorst, 1625 г.
Традиционното сватосване е обичайна фолклорна програма в руските музеи

Свато̀сването е процес на нагаждане/съвпадение на двама или повече души заедно, обикновено с цел брак. На англ. думата „matchmaking“ се използва и в контекста на спортни събития като бокс, в бизнеса, в онлайн видео игри и при сдвояване на донори на органи.

Сватовници[редактиране | редактиране на кода]

Сватовник (още сват и годежар, остаряло сглѐдник – човек, изпратен на сглѐда[1]) е човек, който се занимава със сватосване, понякога като професия, крайната цел на което е женитба. В ж.р. е сватовница.

Практикуване[редактиране | редактиране на кода]

В някои култури ролята на сватовника е била и е доста професионализирана. Ашкеназийският еврейски шадчан или индуският астролог често се смятат за основни съветници и също помагат в намирането на правилните съпрузи, тъй като имат връзки и добросъвестни отношения със семействата. В култури, където уговорените бракове са били правило, астрологът често твърди, че звездите освещават добрите съчетания, одобрени от двамата родители, което прави доста трудно за лесно колебливите деца да възразят. Гаданията на Таро също са били използвани от някои сватовници.

Други употреби[редактиране | редактиране на кода]

Бизнес употреба[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията за сватосване се използва и в света на бизнеса и е известна като B2B Matchmaking, Investor Matchmaking, Business Speed Dating или Brokerage Events. В противоречие със социалните мрежи на фокус са срещите на живо между бизнесмени с търговски цели. Панаирни организации напр. намират тази концепция за добавена стойност за своите изложители, защото им дава възможност за предварително планирани срещи. След вдъхновението на сайтовете за запознанства, някои онлайн платформи за B2B мрежи разработиха усъвършенствани решения за бизнес съвпадение, позволяващи идентифициране на съответните бизнес партньори.

Спортна употреба[редактиране | редактиране на кода]

Съчетанието на спортисти в проявите на тяхното съревнование цели от промоутърите (чуждицата мачмейкър е съответната на сватовник в англ. език – „matchmaker“) възможно по-равностоен или зрелищен резултат, който да привлече повече публика, респективно приходи.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Matchmaking в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​