Свере

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свере Сигурдсон
крал на Норвегия
бюст на Свере Сигурдсон от 13 в.
Информация
Управление1184- 1202
Роден
ок.1145/1151 г.
Починал
ПредшественикМагнус V Ерлингсон
НаследникХокон III Свересон
Семейство
БащаСигурд II Мун (спорно)
МайкаГунхилда
Свере Сигурдсон в Общомедия

Свере Сигурдсон (на старонорвежки: Sverrir Sigurðarson; на норвежки: Sverre Sigurdsson) е крал на Норвегия от 1184 до 1202 г. Роден между 1145 и 1151 г., бивш свещеник, Свере Сигурдсон се обявил за незаконороден син на Сигурд II Мун и оглавил една от воюващите в гражданската война страни, тази на биркебайнерите (брезевокраките). През 1184 г. той разбил войските на Магнус V Ерлингсон и поел управлението на Норвегия. Така със смъртта на Магнус Ерлингсон се прекъсва кралската линия на рода Хардроде (потеклото на първия норвежки крал Харал Прекраснокосия) и се поставя началото на нова кралска династия - на брезевокраките, респективно на рода Свере. Въпреки удържаната победа обаче на Свере му се наложило да се бори и с други претенденти за трона - напр. с Йон Кувлунг, (сина на Инге Крокрюг), който за негов късмет загинал в битка, а освен това влязъл и в конфликт с църквата, защото оспорил някои нейни права, в резултат на което бил отлъчен с решение на папата.

Свере Сигурдсон управлявал 16 години и починал от естествена смърт в Берген като оставил за наследник на трона сина си Хокон Свересон.

Основни документи за живота му са Sverres saga – една от кралските саги от 1177—1202 г., обхващаща точно периода на неговото управление и завършена по времето на неговата смърт, както и кореспонденцията му с църквата.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Свере Сигурдсон бил женен за Маргрете Ериксдотер, дъщеря на шведския крал Ерик IX, от която имал дъщеря Кристин Свересдатер, омъжена за Филипус Симонсон, претендент за трона на Норвегия между 1207 и 1217 г.

Имал и извънбрачни деца:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Магнус V Ерлингсон
Крал на Норвегия
Крал на Норвегия
Крал на Норвегия (1184 – 1202)
Хокон III Свересон