Сигурд II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сигурд II
крал на Норвегия
Haraldsonnene-Kong Sigurd-W. Wetlesen.jpg
Сигурд II с хората си, илюстрация от 19 в.
Управление 1136- 1155
Роден 1133 г.
Починал 10 юни 1155 г. (22 г.)
Берген, Норвегия
Предшественик Харалд IV Гиле
Наследник Йойстейн II Харалдсон
Баща Харалд IV Гиле

Сигурд II, получил прозвището Мун заради отвратителната си уста, е крал на Норвегия от 1136 до смъртта си през 1155 г. Той е незаконен син на Харалд IV Гиле от наложницата му Тора Гутормсдотер. След убийството на баща му през 1136 г. невръстният Сигурд бил избран за конунг от Тинга едновременно с полубратята си Инге I Крокрюг и Магнус Харалдсон. В продължение на три години на братята им се налагало да воюват с претендентите за трона Сигурд Слембе и Магнус IV Слепия. Най-накрая на 12 ноември 1139 г. обединените сили на малолетните крале им нанасят голямо поражение и двамата претенденти намират смъртта си. Следва период на мир. През 1142 г. още един техен полубрат Йойстейн II Харалдсон се завръща от Шотландия и след като представя доказателства за произхода си, е обявен също за конунг наравно с Инге I и Сигурд II (междувременно около 1140 г. брат им Магнус Харалдсон, за когото се знае малко, умира от естествена смърт).

С възмъжаването на братята напрежението между тях нараства. През 1155 г. те решават да се срещнат в Берген в опит да запазят мирните отношения. Инге I обвинява Сигурд и Йойстейн, че планират да го убият. Йойстейн по това време все още не е пристигнал в града, но Сигурд отрича обвиненията. Няколко дни по-късно обаче един от хората на Инге е убит от воин на Сигурд и Инге нарежда на хората си да нападнат къщата, в която е отседнал Сигурд. Сигурд, който разполагал с малко войници, бил убит.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

- Хокон II Хедебрей, крал на Норвегия между 1157 и 1162 г.

- Сигурд Маркусфостре, претендент за трона през 1162 г., екзекутиран от поддръжниците на Магнус V

- Харалд, роден от Кристин Сигурдсдатер. Екзекутиран от поддръжниците на Магнус V, тъй като потеклото му го правело потенциален претендент за престола.

- Сесилия, майка на ярл Хакон Лудия

- Свере Сигурдсон също претендирал, че е негов незаконен син, управлявал Норвегия от 1184 до 1202 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Харалд IV Гиле
Крал на Норвегия
Крал на Норвегия (1136 – 1155)
Йойстейн II Харалдсон