Света Троица (Антоново)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

„Света Троица“
Holy Trinity Church - Antonovo.jpg
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Антоново
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Варненска и Великопреславска
Арх. наместничество Търговищко
Съвременен статут действащ храм

„Свети Троица“ е православна църква в град Антоново. Тя е част от Търговищка духовна околия, Варненска и Великопреславска епархия на Българската православна църква.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена през 1891 година. Християните образуват строителен комитет в състав: Петър Берков, Илия Стоянов и Димитър Стамболиев, които набират 100 гроша и започват строеж. Материалите са дадени от населението, а някои жители участват със собствен труд. Църквата е доста малка и паянтова. Тази енория е към Великотърновска епархия и през 1896 година е посетена от тогавашния Великотърновски митрополит Климент, който прави водосвет. За пръв свещеник е ръкоположен Иван Димитров. Той служи 32 години. След него е назначен бившият началник на вероизповедния отдел при Министерството на външните работи – свещеник Ной Янев от Кюстендилско. Последният е свещеник 2 години. На негово място е ръкоположен свещеник Георги Б. Овчаров.

От 2 ноември 1926 година енорията е прехвърлена към вече основаната Варненска и Преславска епархия и същия ден пристига викарийният епископ Михаил, придружен от Шуменския архиерейски наместник протойерей Иван Дочев и свещ. Димитър Василев.

През 1928 година в църквата служи митрополит Симеон Варненски и Преславски. Той обръща внимание на миряните за схлупената и прогнила църквица. Призовава всички да обсъдят въпроса за построяването на нов храм. Свещ. Георги Овчаров събира комитет и докато се строи новата църква, службите се извършват в старата, която е запазена непокътната. След разрушаването ѝ, запазват старата олтарна стена. Църквата е еднокорабна базилика с една обла апсида.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България