Свети Йосиф и един поклонник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свети Йосиф и един поклонник
Correggio, san giuseppe e un devoto.jpg
Антонио да Кореджо
Година 1529 г.
Техника темпера върху платно
Размери 165 × 63 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Свети Йосиф и един поклонник“ (на италиански: San Giuseppe e un devoto) е картина рисувана през 1529 г. от италианския художник Антонио да Кореджо, използвана техника темпера върху платно (63 х 165 см), изложена в зала 12 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Тези два панела свързани помежду си са признати от Фердинандо Болоня през 1957 г., за произведение на Антонио да Кореджо.

Картините са описани в инвентара на Дворец на градината в Парма през 1680 г. като творба на Кореджо и като такава се споменава в „Живописно пътешествие“ на Джакомо Бари, отпечатано през 1671 година. До края на осемнадесети век във фондовете на Фарнезе, картината се споменава като произведение на Антонио да Кореджо, което е пренесено в Неапол, като част от Колекция Фарнезе. В наши дни картината е изложена в Музей Каподимонте, Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В разположената отдясно фигура на поклонника, Фердинандо Болоня идентифицира портрет на граф Гуидо да Кореджо, починал на 6 юли 1528 г. Тази дата съвпада и с надписа под фигурите на Свети Йосиф „DIE VI IVLI“ и под поклонника „MDXXVIIII“, чието първоначално предназначение и контекст все още не са изяснени.

Изключително изпълнени в темпера с лепило от животински произход, не с яйца, техниката на двете картини е тясно свързана с тази, използвана за вратите за музикалния инструмент орган, както и в картините рисувани в този период върху ленена тъкан. Въпреки това не може да се каже с точност, за какво са били предназначени двете изображения съставляващи картината. Цветът на дрехите на Свети Йосиф е в по-силно червено и оранжево, за разлика от други произведения на Антонио да Кореджо, но дори с тази си разлика картината не е сред известните му произведения.

От стилистична гледна точка, този стил е ползван и в картината „Мадоната на Сан Джорджо“, което дори и в простотата на обстановката, със сигурност разкрива ръката на зрелия Антонио да Кореджо. Забелязва се изключителната способност на художника да комбинира важните фигури с обикновени дрехи, което от своя страна да подсилва диалога на външния вид и жестовете, установени между поклонника и светеца. Трябва да се отбележи и високата способност на художника, да създаде портрет на граф Гуидо да Кореджо, тъй като портретите са отсъстващи в произведенията на Антонио да Кореджо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Giuseppe Adani, Correggio pittore universale, Silvana Editoriale, Correggio 2007. ISBN 9788836609772

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „San Giuseppe e un devoto“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.