Свети Климент Охридски (Добрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Климент Охридски“
Карта Местоположение в Добрич
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоДобрич
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияВарненска и Великопреславска
Архиерейско наместничествоДобричко
Тип на сградатакръстокуполна църква
Изграждане2010 г.
Статутдействащ храм

„Свети Климент Охридски“ е православна църква в град Добрич, България, част от Варненската и Великопреславска епархия на Българската православна църква.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Храмът е разположен на булевард „Русия“, в непосредствена близост до едноименното средно училище „Свети Климент Охридски“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата копка на храма, който носи името на Климент Охридски, е направена през 2004 година. Близо три години строителството е почти замразено, но дейностите се активизират отново през 2007 г. В градежа на църквата са вложени около 400 000 лева. Те са основно от дарители, постъпления от организираните дарителски акции, приходи от благотворителни инициативи и картички. От бюджета на общината са били осигурени около 50 000 лева. Църквата е осветена и отворена за посетители на 25 септември 2010 г.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Кръстокуполната църква с бяла фасада е с височина над 12 m и е издигната на площ от близо 200 m2. Позлатеният кръст и обковът на купола са донесени от Украйна. Камбаната ѝ тежи 120 kg. През 2010 година храмът получава като дарение от Дирекцията по вероизповедания към Министерски Съвет шест ценни икони, които са изографисани в началото на ΧΧ век.

От 2014 г. православният храм има ново художествено осветление по фасадата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]