Направо към съдържанието

Свети Марк (Шефилд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Марк“
Church of Saint Mark
Карта Местоположение
Вид на храмаангликанска църква
Страна Великобритания
Населено мястоБрумхил
Посветен наМарк
РелигияЦърква на Англия
Архитектурен стилнеоготика
Изграждане1868 – 1871 година
„Свети Марк“ в Общомедия

„Свети Марк“ (на английски: Church of Saint Mark) е енорийска църква на Църквата на Англия в предградието на Шефилд Брумхил, Великобритания.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата първоначално е построена през 1868 – 1871 година по стандартен неоготически дизайн от Уилям Хенри Кросланд. Тази сграда] е разрушена от запалителна бомба по време на Шефилдския блиц от 12 декември 1940 година. Само шпилът и верандата са оцелели. Останките от бомбардираната църква са използвани като основа за нова църква, проектирана от Джордж Пейс и построена през 1958 - 1963 година. Тази нова сграда е с модернистичен дизайн, но се доближава до готическия шпил и веранда. Има и два забележителни витража: прозорецът Te Deum от Хари Стамърс и западният прозорец от Джон Пайпър и Патрик Рейнтиенс.

Енорията на предградията Брумхил и Брумхол се е увеличила по площ и численост на населението през годините. През 70-те години на миналия век границите на енорията се разширяват, за да включат университетската област, а съседната църква „Свети Георги“ е затворена. По-късно, през 2000 година, друга съседна църква, „Свети Сила“, Брумхол, също е затворена. Сегашната енория включва голяма географска област, която се простира от Ранмур до градския околовръстен път.

Известна със своята радикална, приобщаваща теология, църквата включва организацията КРС.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Harman, R. & Minnis, J. (2004) Pevsner City Guides: Sheffield. pp249–250. New Haven & London: Yale University Press. ISBN 0-300-10585-1
  • Pace, P. (1990) The Architecture of George Pace. B.T.Batsford Ltd. ISBN 0-7134-6273-6

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]