Свети Петър (Голем град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Петър.

„Свети Петър“
„Свети Петар“
Freski-Sveti Petar-Ostrov Golem Grad.jpg
Стенописи от „Свети Петър“
Местоположение в Ресен
Страна Flag of Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Голем град
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Преспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничество Ресен
Изграждане XIV век
Статут паметник на културата
Състояние недействащ храм
„Свети Петър“ в Общомедия

Свети Петър“ (на македонска литературна норма: „Свети Петар“) е средновековна църква, разположена на острова в Голямото преспанско езеро Голем град, Северна Македония. Църквата е изписана в XIV век.

Общ изглед

Тя е построена около 1360 година, по време на управлението на цар Вълкашин.[1] В църквата се влиза през два входа от западната и южната стена. Нейната архитектура е добре запазена, а реконструкция последно е извършена в 1934 година. Църквата е подчертано висока сграда без купол, изградена от тухли и ломен камък. Фреските в църквата са съхранени слабо в източната, западната и южната стена и отчасти на южната фасада. На източната стена е представено Благовещение на Пресвета Богородица. На южната стена в непосредствена близост до олтарното пространство са изписани светци в цял ръст както. На западната част на южната стена видими са останките от композицията Среща на Йоаким и Ана, Рождение Богородично, Първите стъпки на Богородица и други.

До църквата се намира единственият конак, който е построен в XIX век и който се смята, че се ползва в миналото за живеене на църковните служители, които също така и укривали нелегалните български революционери.

В църквата е представена една композиция с изключително тематично значение. Става дума за фреската, където за първи път е представена обсадата на Цариград от персите и аварите в 626 година. Тази тема по-късно ще се превърне в една от най-честите в изписването на църквите в Молдова. Сред композициите си струва да се спомене и композицията „Бягство в Египет“, която рядко се среща в средновековни църкви в Македония.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Велев, Илија. Преглед на средновековни цркви и манастири во Македонија. Наша Книга, 1990. с. 148.
  2. Црквата Свети Петар, Голем град. // Macedonium. Посетен на 4 април 2014 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония