Свети Петър (Голем град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Петър.

„Свети Петър“
„Свети Петар“
Freski-Sveti Petar-Ostrov Golem Grad.jpg
Стенописи от „Свети Петър“
Карта
Местоположение в Ресен
СтранаFlag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено мястоГолем град
ВероизповеданиеМакедонска православна църква - Охридска архиепископия
ЕпархияПреспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничествоРесен
ИзгражданеXIV век
Статутпаметник на културата
Състояниенедействащ храм
„Свети Петър“ в Общомедия

Свети Петър“ (на македонска литературна норма: „Свети Петар“) е средновековна църква, разположена на острова в Голямото преспанско езеро Голем град, Северна Македония. Църквата е изписана в XIV век.

Общ изглед

Тя е построена около 1360 година, по време на управлението на цар Вълкашин.[1] В църквата се влиза през два входа от западната и южната стена. Нейната архитектура е добре запазена, а реконструкция последно е извършена в 1934 година. Църквата е подчертано висока сграда без купол, изградена от тухли и ломен камък. Фреските в църквата са съхранени слабо в източната, западната и южната стена и отчасти на южната фасада. На източната стена е представено Благовещение на Пресвета Богородица. На южната стена в непосредствена близост до олтарното пространство са изписани светци в цял ръст както. На западната част на южната стена видими са останките от композицията Среща на Йоаким и Ана, Рождение Богородично, Първите стъпки на Богородица и други.

До църквата се намира единственият конак, който е построен в XIX век и който се смята, че се ползва в миналото за живеене на църковните служители, които също така и укривали нелегалните български революционери.

В църквата е представена една композиция с изключително тематично значение. Става дума за фреската, където за първи път е представена обсадата на Цариград от персите и аварите в 626 година. Тази тема по-късно ще се превърне в една от най-честите в изписването на църквите в Молдова. Сред композициите си струва да се спомене и композицията „Бягство в Египет“, която рядко се среща в средновековни църкви в Македония.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Велев, Илија. Преглед на средновековни цркви и манастири во Македонија. Наша Книга, 1990. с. 148.
  2. Црквата Свети Петар, Голем град. // Macedonium. Посетен на 4 април 2014 г.