Свети Петър (Голем град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Петър.

„Свети Петър“
„Свети Петар“
Стенописи от „Свети Петър“
Стенописи от „Свети Петър“
Карта
Местоположение в Ресен
Страна Северна Македония
Населено мястоГолем град
Посветен наПетър
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияПреспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничествоРесен
ИзгражданеXIV век
Статутпаметник на културата
Състояниенедействащ храм
„Свети Петър“ в Общомедия

Свети Петър“ (на македонска литературна норма: „Свети Петар“) е средновековна църква, разположена на острова в Голямото преспанско езеро Голем град, Северна Македония. Църквата е изписана в XIV век.

Общ изглед

Тя е построена около 1360 година, по време на управлението на цар Вълкашин.[1] В църквата се влиза през два входа от западната и южната стена. Нейната архитектура е добре запазена, а реконструкция последно е извършена в 1934 година. Църквата е подчертано висока сграда без купол, изградена от тухли и ломен камък. Фреските в църквата са съхранени слабо в източната, западната и южната стена и отчасти на южната фасада. На източната стена е представено Благовещение на Пресвета Богородица. На южната стена в непосредствена близост до олтарното пространство са изписани светци в цял ръст както. На западната част на южната стена видими са останките от композицията Среща на Йоаким и Ана, Рождение Богородично, Първите стъпки на Богородица и други.

До църквата се намира единственият конак, който е построен в XIX век и който се смята, че се ползва в миналото за живеене на църковните служители, които също така и укривали нелегалните български революционери.

В църквата е представена една композиция с изключително тематично значение. Става дума за фреската, където за първи път е представена обсадата на Цариград от персите и аварите в 626 година. Тази тема по-късно ще се превърне в една от най-честите в изписването на църквите в Молдова. Сред композициите си струва да се спомене и композицията „Бягство в Египет“, която рядко се среща в средновековни църкви в Македония.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Велев, Илија. Преглед на средновековни цркви и манастири во Македонија. Наша Книга, 1990. с. 148.
  2. Црквата Свети Петар, Голем град // Macedonium. Посетен на 4 април 2014 г.