Свети Себастиан (Матия Прети)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свети Себастиан
ХудожникМатия Прети
Година1657 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери240 × 169 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Свети Себастиан“ (на италиански: San Sebastiano) е картина на италианския художник Матия Прети от 1657 г. Картината (240 х 169 см) е изложена в Зала 102 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Платното, нарисувано през първия престой на Матия Прети в Неапол, е поръчано от името на монахините за църквата „Сан Себастиан“ в Неапол. Поради критиките и силния натиск от страна на неаполитанските художници картината е извадена от мястото ѝ и преместена в частен параклис на благородническо семейство в църквата „Санта Мария дей Сете Долори“, където остава до 1974 г. Това е годината, в която картината е изложена в Музей „Каподимонте“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В картината се забелязва силното влияние на Микеланджело да Караваджо. Изобразен е Свети Себастиан, разсъблечен и привързан към две греди, а доспехите му са разпръснати по земята. По стрелите, забити в тялото му, можем да съдим, че светецът е изобразен след издадената му от Диоклециан смъртна присъда.

Този шедьовър с изолирана фигура е характерен с представянето на изображението отдолу нагоре. В картината се забелязва силното влияние на Микеланджело да Караваджо с характерната за Караваджистите умело използване на светлина и сенки, които придават на героя абсолютно реалистичен вид. Доста особено изобразено е парчето плат, с което са покрити предните части на светеца, наподобяващо на издялано парче от статуя на Джовани Лоренцо Бернини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата San Sebastiano (Mattia Preti) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​