Светлозар Райчанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Светлозар Райчанов
майстор, оръжеен гравьор и дърворезбар

Роден
Починал
27 януари 2012 г. (54 г.)
Светлозар Райчанов в Общомедия

Светлозар Николов Райчанов е български майстор дърворезбар и гравьор, един от най-добрите в областта на оръжейната украса в България, а и в световен мащаб.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 февруари 1957 г. във Варна, където минават неговото детство, юношество и младежки години.

През 1985 г. се премества да живее в Сопот, където живее до последните си дни. През същата 1985 г. започва работа като гравьор във ВМЗ, Сопот.

През 1992 г. придобива майсторска титла в Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. През 2005 г. е вписан в регистъра на Националната занаятчийска камара. През същата 2005 г. заедно с други свои колеги ентусиасти учредява и е основна фигура в занаятчийското сдружение „Сопотски Еснафъ“.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Светлозар Райчанов е основател на така наречената „Сопотска школа“ в областта на оръжейната украса. Изключително продуктивен творец, с характерен распознаваем стил. Работите му се отличават със своето богатство на изразни средства, високата си художествена стойност и прецизното си испълнение.

Доста от работите на майстора са част от колекции в страната и чужбина. През годините те са излагани на редица престижни изложби.

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Успоредно с работата си през годините Светлозар Райчанов въвежда в занаята и обучава редица ученици, сред които Йордан Станев, Евгени Димов, Данчо Узунов, Нено Грънчаров, Димитър Минчев, Петко Жечев и др.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]