Свободен онлайн достъп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Логото за свободен достъп, с оригинален дизайн от Държавната библиотека за наука, САЩ

Свободен достъп, на англйски open access (OA) се отнася до неограничен онлайн достъп до статии, публикувани в научни списания, и все по-често на глави от книги или монографии.[1]

Свободния достъп има две форми: гратис и либре, като първата е безплата, втората предлага някои допълнителни права за потребителите [2] Свободното съдържание е подобно на свободния достъп, но дава много повече права, като това да се променя и модифицира работата, за разлика от традиционното научно публикуване, където съдържанието на статията или книгита, не може да бъде променяно и може да бъде асоциирано само с един конкретен и фиксиран автор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Питър Събър, Преглед на свободния достъп (дефиниции, въведение)
  2. ((en)) Питър Събър, Свободен достъп: гратис и либре

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Open access (publishing)“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.