Свободен онлайн достъп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Логото за свободен достъп, с оригинален дизайн от Държавната библиотека за наука, САЩ

Свободен достъп (на английски: open access, OA) е термин, който се отнася до неограничен онлайн достъп до статии, публикувани в научни списания, а все по-често и на глави от книги или монографии.[1]

Свободният достъп има две форми: гратис и либре, като първата е безплатна, втората предлага някои допълнителни права за потребителите [2] Свободното съдържание е подобно на свободния достъп, но дава много повече права, като това да се променя и модифицира работата, за разлика от традиционното научно публикуване, където съдържанието на статията или книгите не може да бъде променяно и може да се асоциира само с един конкретен и фиксиран автор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Open access (publishing)“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.