Св. св. Константин и Елена (Негрево)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Св. св. Константин и Елена“
„Св. св. Константин и Елена“
Общ изглед от юг
Общ изглед от юг
Карта Местоположение в Пехчево
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоНегрево
Посветен наКонстантин I Велики
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияСтрумишка
Архиерейско наместничествоПехчевско
Изграждане1858 г.
Състояниедействащ храм
„Св. св. Константин и Елена“ в Общомедия

„Св. св. Константин и Елена“ (на македонска литературна норма: „Св. св. Константин и Елена“) е възрожденска православна църква в малешевското село Негрево, Северна Македония. Част е от Струмишката епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия. Изградена е в 1858 година.[1]

Царските двери
Ктиторският надпис над входа

Представлява базилика с полукръгла апсида на изток. От западната и южната страна е дограден отворен притвор. Входът е от западната страна, като има вход и от южната страна. Над главния вход има запазен ктиторски надпис с година 1858 година и имината на майсторите. На южната страна има пет прозореца. Прозорец има и на източния зид над апсидата. Във вътрешността има оригинален касетиран дървен таван. Иконостасът също е оригинален възрожденски.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Религиите и религиските аспекти на материјалната и духовната култура на почвата на Република Македонија : прилози за истражувањето на историјата на културата на почвата на Македонија / уред. одбор Г. Старделов. Т. 4. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 1996. ISBN 9989-649-27-8.