Симеон Тасев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Тасев.

Симеон Тасев
български юрист
Роден
1943 г. (81 г.)
Право
Областгражданско право
Работил вЮридически факултет на УНСС
Членува вАрбитражна комисия при Европейската юридическа палата

Симеон Владимиров Тасев е български юрист и преподавател по право.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1943 г. в Перник. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ през 1968 г. По-късно специализира във Франция.

През 1970 г. е младши съдия в Кюстендилския окръжен съд, а през 1971 г. става районен съдия в гр. Пещера и ръководител на съда.

Академичната си работа започва като асистент, впоследствие става старши асисистент в СУ „Св. Климент Охридски". Член е на Съвета по законодателство при Министерството на правосъдието в продължение на повече от 10 години.

Избран е за доцент (1995) и за професор (2006) в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство[1][2]. Бил е ръководител на катедра „Частноправни науки“ в същия университет.

Член е на арбитражната комисия по международни дела при Европейската юридическа палата[3]. Натрупал е 45 години трудов стаж, от които 40 години са по специалността. Научните му интереси са в областта на гражданското, облигационното, търговското, семейното и наследствено право. Автор е на десетки публикации в тези области, в това число монографии, учебници, статии и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. проф. д-р Симеон Владимиров Тасев Архив на оригинала от 2017-09-14 в Wayback Machine., визитка (със снимка), archive.unwe.bg
  2. blogs.unwe.bg (неработеща препратка)
  3. www.ejchamber.eu Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine. (неработеща препратка)