Скот Морисън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Скот Морисън
Scott Morrison
австралийски политик
Prime Minister of Australia Scott Morrison.jpg
Роден
13 май 1968 г. (54 г.)
Политика
Партия Либерална партия на Австралия
министър-председател
24 август 2018 –
Семейство
Съпруга Джени Морисън (1990 –)
Деца 2

Уебсайт www.scottmorrison.com.au
Скот Морисън в Общомедия

Скот Джон Морисън (на английски: Scott John Morrison) е австралийски политик, член на Либералната партия и министър-председател от 24 август 2018 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в предградието Уейвърли в Сидни. Неговите предци са шотландци и англичани. През 70-те години той участва в телевизионни реклами, а на 9-годишна възраст участва активно в предизборната кампания на баща си, полицай, избран в местния съвет, а след това и като кмет. Завършва университета в Нов Южен Уелс, където учи география и икономика и се занимава с туристически бизнес.

През 2004 г. придобива известност, когато докато е управляващ директор на правителствената агенция „Туризъм“ Австралия одобрява за 180 милиона щатски долара рекламна кампания под лозунга „И така, къде си кървавият ад?“, която е забранена във Великобритания.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Член е на Камарата на представителите от 2007 г. Първоначално, след резултатите от изборите, той губи битката за избирателния район Кук в Нов Южен Уелс от ливанския католик Майкъл Туки, но няколко месеца по-късно успява и през септември 2008 г. е назначен за министър на жилищата в кабинета на Малкълм Търнбул.

От 2013 до 2014 г. е министър на имиграцията и защитата на границите. На този пост той разрешава на 18 септември 2013 г. операция „Суверенни граници“, чиято цел е обявена за потискане на морския път на нелегална имиграция до Австралия. Морисън заявява през първите шест месеца от операцията, че от 19 декември 2013 г. не е имало нито един случай на успешен имигрантски поток в Австралия от организатори на нелегален превоз на хора през морската граница. От 2014 до 2015 г. е министър на социалните услуги, а от септември до август 2018 г. е министър на финансите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.monitor.bg. // Посетен на 24 август 2018.
Малкълм Търнбул министър-председател (24 август 2018 – …) настоящ
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Австралия“         Портал „Австралия