Слънчеви зайчета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стъклени прозорци се отразяват върху стената на къща от Стокхолм
Nude in Dappled Sunlight, Frederick Carl Frieseke, 1915

Слънчеви зайчета разговорно се наричат слънчевите петна, които се появяват по дадена повърхност, в резултат на процеждането или отражението на слънчева светлина, което формира концентрацията на конвергентни лъчи върху малка ограничена площ. Движението на огледало с „уловена“ слънчева светлина е популярен начин за движение на слънчево зайче на всяка повърхност. Естествените появи на този светлинен ефект се наблюдават, когато слънчевата светлина прониква откъслечно, например през короната на дървета. Най-лесни за наблюдаване са на равни повърхности, като стени, тавани и земя. Слънчевите зайчета могат да се движат или мигат, според това дали светлината преминава през препятствия и каква е тяхната динамика. В тесния смисъл, под слънчеви зайчета се разбират само отражения на слънчева светлина, отклонени от първоначалната си посока.

Названия[редактиране | редактиране на кода]

Явлението, в зависимост от езика, е познато под много различни имена, които често се отнасят до малки, бързо движещи се животни.

Слънчевите петна имат различна форма и големина, но предимно са малки и бели и се движат „подскачайки“, откъдето идва и популярното название „слънчеви зайчета“ на български език.

В руския език се използва терминът солнечный зайчик (слънчево зайче),[1] в чешкия házet prasátka (хвърлям прасенца),[2] в испански escardillo (думата също означава мотика),[3] на каталунски fer la rateta (правя плъхове),[4] а в шведския solkatt (слънчева котка)[5] – вероятно защото светлинните петна се движат по начин, напомнящ някакъв причудлив модел на движение на котка.[6] На английски обаче няма точен термин, който би бил еквивалентен на думата „слънчево зайче“.[7]

Приложения и реакции[редактиране | редактиране на кода]

Игри[редактиране | редактиране на кода]

Слънчевите зайчета се ползват за игра от деца, подобна на гоненица. Друга популярна игра е движение на отразената слънчева светлина с малко огледалце или стъклото на ръчен часовник.

Инстинкти[редактиране | редактиране на кода]

Светлинният ефект провокира инстинкта за преследване при различни животни, предимно хищници (напр. котки, кучета, костенурки и др.).

Заслепяване[редактиране | редактиране на кода]

Слънчево зайче може да заслепи, когато попадне в очите. Случвало се е, публиката умишлено да смущава тенисист, с огледала по време купа Дейвис и др. състезания.

Аварийно оборудване[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват специални малки огледала с малка дупка, които позволяват насочването на слънчево зайче. Такива огледала са част от аварийно оборудване и се използват, когато в аварийна ситуация бедстващия иска да привлечете вниманието, например по време на разузнавателен план.

Изкуство[редактиране | редактиране на кода]

  • „Слънчеви зайчета“ (Sunny Bunnies) – детски анимационен сериал от 2015 г.[8]
  • „Слънчеви зайчета“ (Les Jeux Du Soleil, 1911 г.) – литературна творба от Морис Льоблан

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zajączek (światło) в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​