Смолянски езера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тревистото езеро
Сините води на част от Мътното езеро

Смолянските езера са група езера в Букова планина, Западните Родопи, на север под Орфеевите скали и връх Снежанка.

Изглед към едно от езерата
Изглед към едно от езерата

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Пръснати са по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали и връх Снежанка до град Смолян. Образувани са в тилните понижения на голямо свлачище, получено в резултат на контакта на риолитни скали и намиращите се под тях водоупорни седиментни скали.

В миналото са били над 20 езера, но сега са останали само 8, като 7 от тях са естествени, а едно от тях (Керяновия гьол) е превърнато в микроязовир. Другите днес представляват блата. Пролет и есен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други са превърнати в рибарници.

Най-голямо е Тревистото (Тревното) езеро 41°37′03″ с. ш. 24°39′56″ и. д. / 41.6175° с. ш. 24.665556° и. д., с площ ок. 6 - 8 ха, от което е останало не повече от 10 на 10 метра, а най-дълбоко е Мътното езеро – 4,5 м, което е и най-високо разположеното – на 1500 м и на 41°37′17″ с. ш. 24°40′40″ и. д. / 41.621389° с. ш. 24.677778° и. д. и е с площ 1,6 ха. Останалите по-големи езера са Лагера, Платеното езеро (Керяновия гьол, Керанов гьол) (7 ха), Бистрото езеро (3 ха), Османовия гьол (2,3 ха), Силажа (4,5 ха), Милушевското езеро (Милушевия гьол) (5 ха) и Лиляковото (Люляковото, Люкасовото) езеро (2 ха). Езеро Източно (1,2 ха) не е с постоянно водно огледало и през летно-есенния период пресъхва. Това показва, че няма постоянно подхранване от подземни води като останалите и притокът му е само от повърхностни дъждовни и снежни води. Езеро „Лагера“ е правено на язовир, отдаден през 1995 г. от общината на Ловно-рибарското дружество. Тъй като преливно-изпразнителната му част беше спукана и не позволяваше пълнене, то отново стана езеро с площ ок. 7,5 - 12 ха. Османов гьол също е правен на язовир, а от 2010 г. голям имот до него е ограден и в него има намерение да се строи, но всичко е според правилата. Тревистото и Бистрото езеро са свързани помежду си с речен ръкав. Около 30% от площта на Тревистото езеро е заета от торфен пласт с дебелина около 1 метър. На него през лятото растат буйни треви, откъдето произлиза и името му. Близо до него е изграден параклиса "Свети Дух".

В околността на Смолянските езера са построени хижи и почивни домове.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]