София Антиполис

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Софѝя Антиполис“ (на френски: Sophia Antipolis) е технологичен парк, разположен в департамента Алп Маритим, на северозапад от Антиб и на югозапад от Ница във Франция. По-голямата част от парка е разположена в комуната Валбон. Технопаркът е създаден през 1970 – 1984 г. като място за работа на компании в областта изчислителната техника, електрониката, фармакологията и биотехнологите. Тук са разположени също няколко висши учебни заведения и европейската щаб-квартира на консорциума W3C.

Технопаркът София Антиполис е наречен в чест на Софѝ Гликман-Тумаркин – съпругата на основателя на парка, френският сенатор Пиер Лафит. Освен това, думата „софия“ в превод от гръцки език означава „мъдрост“, а „Антиполис“ е древногръцкото наименование на град Антиб.

Непълен списък на компаниите и организациите, разположени в технопарка „София Антиполис“[редактиране | редактиране на кода]

Към предимствата на парка „София Антиполис“ също може да се отнесе близостта до филиалите на Thales Alenia Space (Кан), IBM („Ла Год“) и Texas Instruments.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]