Спаниш Ривър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спаниш Ривър
Spanish ON 2.jpg
Изглед от делтата на река Спаниш Ривър при градчето Спаниш
Общи сведения
Местоположение Канада (провинция Онтарио)
Дължина 338 km
Водосборен басейн 14 000 km²
Отток 150 m³/s
Начало
Място езерото Бискотас
Координати 47°17′39.84″ с. ш. 82°00′00″ и. д. / 47.2944° с. ш. 82° и. д.
Надм. височина 401 m
Устие
Място в езерото Хюрън
Координати 46°10′36.84″ с. ш. 82°21′21.96″ и. д. / 46.1769° с. ш. 82.3561° и. д.
Надм. височина 176 m
Ширина делта m

Спаниш Ривър (Испанска река) (на английски: Spanish River) е река в Южна Канада, южната част на провинция Онтарио, вливаща се от север в езерото Хюрън. Дължината ѝ от 338 км[1] ѝ отрежда 107 място сред реките на Канада.

Река Спаниш Ривър изтича от югоизточния ъгъл на езерото Бискотас (на 401 м н.в.). Тече в южна посока през няколко проточни езера до навлизането си в езерото-язовир Агню (на 262 м н.в.). В него завива на изток, а след напускането му прави обратен завой и се насочва на югозапад. Преминава покрай град Еспаньола (5 364 души) и при малкото градче Спаниш се влива чрез делта в северната част на залива Норт Чанъл на езерото Хюрън.

Площта на водосборния басейн на Спаниш Ривър е 14 000 km2[1], което представлява 1% от водосборния басейн на река Сейнт Лорънс.

Основни притоци на Спаниш Ривър са реките: Вермильо (ляв); Агнес, О'Сабъл и Уаконасин (десни).

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Средният многогодишен отток в устието на Спаниш Ривър е 150 m3/s[1], като максималният е през месеците юни и юли, а минималния през януари и февруари. От ноември до април реката замръзва.

По течението на реката има изградени няколко преградни стени, в основата на които има действащи ВЕЦ-ове.

Името на реката е в резултата на недоразумение. Когато първите английски трапери достигат до нея местните индианци ги посрещат с приветствия на испански език, научен от пленената от тях испанка. Мислейки, че районът вече е открит и колонизиран от испанците англичаните назовават реката Спаниш Ривър (Испанска река), название което се запазва и досега не само за реката, но и за двете други селища по нея Еспаньола и Спаниш.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Spanish River (Ontario)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.