Спаниш Ривър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Спаниш Ривър
Spanish ON 2.jpg
Изглед от делтата на река Спаниш Ривър при градчето Спаниш
Общи сведения
Местоположение Канада (провинция Онтарио)
Дължина 338 km
Водосборен басейн 14 000 km²
Отток 150 m³/s
Начало
Място езерото Бискотас
Координати 47°17′39.84″ с. ш. 82°00′00″ и. д. / 47.2944° с. ш. 82° и. д.
Надм. височина 401 m
Устие
Място в езерото Хюрън
Координати 46°10′36.84″ с. ш. 82°21′21.96″ и. д. / 46.1769° с. ш. 82.3561° и. д.
Надм. височина 176 m
Ширина делта m
Спаниш Ривър в Общомедия

Спаниш Ривър (Испанска река) (на английски: Spanish River) е река в Южна Канада, южната част на провинция Онтарио, вливаща се от север в езерото Хюрън. Дължината ѝ от 338 км[1] ѝ отрежда 107 място сред реките на Канада.

Река Спаниш Ривър изтича от югоизточния ъгъл на езерото Бискотас (на 401 м н.в.). Тече в южна посока през няколко проточни езера до навлизането си в езерото-язовир Агню (на 262 м н.в.). В него завива на изток, а след напускането му прави обратен завой и се насочва на югозапад. Преминава покрай град Еспаньола (5364 души) и при малкото градче Спаниш се влива чрез делта в северната част на залива Норт Чанъл на езерото Хюрън.

Площта на водосборния басейн на Спаниш Ривър е 14 000 km2[1], което представлява 1% от водосборния басейн на река Сейнт Лорънс.

Основни притоци на Спаниш Ривър са реките: Вермильо (ляв); Агнес, О'Сабъл и Уаконасин (десни).

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Средният многогодишен отток в устието на Спаниш Ривър е 150 m3/s[1], като максималният е през месеците юни и юли, а минималния през януари и февруари. От ноември до април реката замръзва.

По течението на реката има изградени няколко преградни стени, в основата на които има действащи ВЕЦ-ове.

Името на реката е в резултата на недоразумение. Когато първите английски трапери достигат до нея местните индианци ги посрещат с приветствия на испански език, научен от пленената от тях испанка. Мислейки, че районът вече е открит и колонизиран от испанците англичаните назовават реката Спаниш Ривър (Испанска река), название което се запазва не само за реката, но и за двете други селища по нея Еспаньола и Спаниш.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Spanish River (Ontario)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.