Протагонист: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
7 байта изтрити ,  преди 1 година
м
Bot: Automated text replacement (- пък + )
м (форматиране: 6x кавички (ползвайки Advisor))
м (Bot: Automated text replacement (- пък + ))
Термините ''протагонист'', ''главен герой'' и ''герой на произведението'' са разностранно (и рядко правилно) дефинирани, като в зависимост от източника могат да означават различни понятия. В художествената литература повестта за протагониста може да бъде разказана от перспективата на друг герой (който също така може, но и не е задължително да бъде разказвачът). За пример, това може да бъде разказвач, който разказва участта на редица протагонисти като например изтъкнати фигури, пресъздадени от биографична перспектива.
 
Основният противник на протагониста е герой, известен като [[антагонист]], който представлява или пък създава препятствие, което протагонистът (протагонистите) трябва да преодолее (преодолеят). Подобно на случая с протагониста, може да има повече от един антагонист в дадена история.
 
Понякога творбата предлага отделен герой като протагонист, само за да се отърве неочаквано от него като форма на драматичен похват. Подобен герой се нарича измамен протагонист. Мериън във филма на [[Алфред Хичкок]] ''„Психо“'' (1960) е подходящ пример.

Навигация