Разлика между версии на „Пигмент“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
При продуктите за покрития (бои, емайли) пигментите са съставката, която дава цвят на покритието. За разлика от багрилата, пигментите не се разтварят в системата, а се диспергират (смилат). Могат да бъдат неорганични (титанов двуокис, Железооксидни пигменти и др.) или органични (фталоцианин и др.)
{{мъниче}}
 
Растителни пигменти (багрила)
[[Категория:Пигменти| ]]
 
В различни части (листа, стъбла, цветове, плодове, корени и коренища) на почти всички растения се съдържат растителни пигменти (багрила). На тези пигменти се дължи и различното оцветяване на тези части на раститенията.
 
Растителните пигменти изпълняват една съществена биологична функция - те стимулират обмяната на веществата в клетките и секретиращите жлези, подобряват състоянието на лигавиците и кожата, намаляват неприятната миризма на тялото (особено при изпотяване). Растителните багрила подпомагат заздравяването на раните, намаляват спазмите на кръвоносните съдове и укрепват стените им, действат антианемично.
 
Най-разпространените растителни пигменти са антоцианите. Те са разтворими във вода. Техните багри са предимно червено (до тъмночервено) и виолетово (до синьо-виолетово). Антоцианите се съдържат в групата на Р-активните вещества (например витамин Р).
 
Сходни на антоцианите са флавоновите пигменти. Те оцветяват растителните части в оранжево.
 
Каротиноидите също са растителни багрила. Те придават жълт или оранжево-жълта краска.
 
Особеност на растителните пигменти е, че те могат да променят багрите си при нагряване (термична обработка), сушене, изстудяване или при допир с метали (железни, медни, цинкови съдове).
Анонимен потребител

Навигация