Соломония Сабурова: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Варлаам Московски
м (cat move: Светци -> Християнски светци)
м (Варлаам Московски)
Соломония е потомка на татарски хански род. Баща ѝ е Юрий Константинович Сабуров, благородник, който е издигнат в ранг ''боляр'' след омъжването на Соломония за великия княз. Рано губи майка си и е отгледана от леля си Евдокия Ивановна (сестра на баща ѝ). Отличава се с доброта и набожност.
 
Соломония е избрана за съпруга на Василий III измежду 1500 благороднички, поканени за целта в двора. На [[4 септември]] [[1505]] г. Соломония и Василий са венчани от митрополит Симон в Успенския събор в Москва в присъствието на бащата на младоженеца [[Иван III]]. След двадесет години бездетен брак Василий, получавайки подкрепата на митрополит Данаил и болярите, решава да се разведе със Соломония. Против развода се обявяват митрополит [[Варлаам Московски]], Василий Патрикиев и преподобния Максим Грек.
 
През ноември 1525 г. бракът между Василий и Соломония бил разтрогнат. На [[25 ноември]] [[1525]] г. Соломония е отведена в Московския Рождественски манастир, където е принудена да се замонаши под името София. Подобен развод с насилствено замонашване на бившата съпруга на владетеля се оказва безпредседентен за руската история и служи за пример при разводите на следващите руски владетели от Рюриковата и Романова династии. Разводът на Василий е посрещнат с голямо обществено неудобрение.

Навигация