Разлика между версии на „Ослен Криводол“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Grammar: 3;
м (Grammar: 3;)
На територията на селото има два архитектурни паметника датиращи от средновековието:
 
- Средновековна църква намираща се в местностаместността "Гробището" на 1,5 км. северо-западно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр.91/1979 г.
 
- Средновековна крепост намираща се на 3 км. северно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр. 90/1960 г., която все още не разкрита и изучена.
== Личности ==
 
Първият висшист на селото е Д-р Пело Дунов Пелов - роден на 30.06.1919г1919 г. Завършил хуманна и ветеринарна медицина 1943год.в СУ."СВ.Климент Охридски"-София. Участник в Отечествената война, о.з.полковник. Работил като ветеринарен лекар в Германия и Монголия. Владеел е писмено и говоримо руски, немски, френски, английски и испански език. Починал на 12.02.1997год1997 г..Съпругата му, Благородна Божинова Цветанова-Пелова, е една от великите българки-мъченици, изтезавани в сръбските лагери заради смелостта да се наречеш Българин и да не продаваш българщината!!! И двамата са погребани в гробището на с.Ослен Криводол!
Пра-пра дядото на Д-р Пелов е бил поп на с.Скравена-поп Стайко, който защитавайки семейството си (през турското робство) убива нападналия го турчин. Един от дядовците му е Ботев четник - дядо Илия.
Подробна информация за селото и много снимки може да видите на
38 183

редакции

Навигация