Болтън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: en:Bolton
Редакция без резюме
Ред 27: Ред 27:
}}
}}


'''Болтън''' ({{lang-en|Bolton}}) е град в северната част на област [[Голям Манчестър]] - [[Англия]]. Той е административен и стопански център на [[Болтън (община)|едноименната община]]. Населението на града към 2001 година е 139 403 жители, а цялата община има население от 262 800 жители.
'''Болтън''' ({{lang-en|Bolton}}) е град в северната част на област [[Голям Манчестър]] - [[Англия]]. Той е административен и стопански център на [[Болтън (община)|едноименната община]]. Населението на града към 2001 година е 139 403 жители, а цялата община има население от 262 800 жители. Разположен е на 16 км северозападно от областния център Манчестър.

== История ==
Част от географския район Ланкашър, Болтън произхожда от малко селище в бърдата наречени Болтън-ле-Муурс. През време на [[Английска революция]] от ХVІІ век, градът е преден пост на [[Кръглоглави|кръглоглавите]] в иначе предания на роялистите район. Вследствие, той е щурмуван от 3000 кавалеристи, водени от принц Рупърт от Рейн. Битката става известна с името - "Болтънското клане". Убитите са 1600 души, други 700 са взети в плен.

Градът е известен, като бивш фабрикантски град с развито текстилно производство, започнато още през ХV век след настаняването в района на [[Фламандци|фламандски]] тъкачи. Бурното урбанизиране и развитие на Болтън съвпада с [[Индустриалната революция]]. Населението му нараства неимоверно през ХІХ век. Градът достига зенита си през 1929 година, когато със своите 216 фабрики се нарежда сред най-големите и продуктивни центрове на памучната промишленост в света. След [[Първата световна война]], британската тъкачна индустрия започва да замира и към 1980-те, тя практически е преустановена в региона.

== Демография ==



== Източници ==
== Източници ==

Версия от 13:57, 29 април 2010

За община Болтън вижте Болтън (община).

Шаблон:Селище в област Голям Манчестър

Болтън (Шаблон:Lang-en) е град в северната част на област Голям Манчестър - Англия. Той е административен и стопански център на едноименната община. Населението на града към 2001 година е 139 403 жители, а цялата община има население от 262 800 жители. Разположен е на 16 км северозападно от областния център Манчестър.

История

Част от географския район Ланкашър, Болтън произхожда от малко селище в бърдата наречени Болтън-ле-Муурс. През време на Английска революция от ХVІІ век, градът е преден пост на кръглоглавите в иначе предания на роялистите район. Вследствие, той е щурмуван от 3000 кавалеристи, водени от принц Рупърт от Рейн. Битката става известна с името - "Болтънското клане". Убитите са 1600 души, други 700 са взети в плен.

Градът е известен, като бивш фабрикантски град с развито текстилно производство, започнато още през ХV век след настаняването в района на фламандски тъкачи. Бурното урбанизиране и развитие на Болтън съвпада с Индустриалната революция. Населението му нараства неимоверно през ХІХ век. Градът достига зенита си през 1929 година, когато със своите 216 фабрики се нарежда сред най-големите и продуктивни центрове на памучната промишленост в света. След Първата световна война, британската тъкачна индустрия започва да замира и към 1980-те, тя практически е преустановена в региона.

Демография

Източници


Външни препратки