Рочдейл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града. За общината вижте Рочдейл (община).

Рочдейл
Rochdale
— град —
Часовниковата кула на кметството
Часовниковата кула на кметството
Страна Великобритания
Съставна страна Англия
РегионСеверозападна Англия
Адм. графствоГолям Манчестър
Население95796 души (2001)
Пощенски кодOL11, OL12, OL16
Телефонен код01706
Официален сайтwww.rochdale.gov.uk
Рочдейл в Общомедия

Рочдейл (на английски: Rochdale) е търговски град в северната част на област Голям Манчестър – Англия. Той е административен и стопански център на едноименната община. Населението на града към 2001 година е 95 796 жители,[1][2] а цялата община има население от 206 500 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Исторически, част от област Ланкашър, първите свидетелства за града се срещат във „Вековната книга“ (на английски: Domesday Book) от 1086 година, където е споменат под името Recedham Manor. Средновековната енория на Рочдейл е част от район Салфордшър и е сред най-големите църковни подразделения на Англия, включващо в състава си и няколко други селища. Към 1251 година, Рочдейл е достатъчно важно селище за да получи „Кралска грамота“ за признаването му за град. Вследствие, той процъфтява бидейки в центъра на северноанглийската търговия с вълнен текстил и към началото на XVIII век вече е описван, като „забележително място с богати търговци“.[3]

Църквата Свети Мартин

Върхът на развитието си, градът достига през ХІХ век, като главен фабрикантски град и един от центровете на текстилната индустрия по времето на индустриалната революция. През този период населението му рязко нараства. Изграденият воден Канал Рочдейл е сред основните навигационни канали на Обединеното Кралство, ставайки магистрала на търговията с вълна, памук и въглища. Социоикономическата промяна доведена от прогреса на града води до издигането му за общински център. През ХХ век, производствения капацитет на района започва да запада поради замиране на тези индустриални сфери.

В края на ХХ и началото на XXI век, Рочдейл се превръща в предимно жилищен град.

География[редактиране | редактиране на кода]

Църквата Свети Чад

Рочдейл се намира на 272 км в северозападна посока от столицата Лондон и на 16 км северно от областния център Манчестър. Разположен е на 46 метра над морското равнище в долината на река Роч, откъдето идва и името на града. Градската тъкан е превърната в част от интензивно урбанизираната агломерация на областта. Главната автомагистрала М62 преминава южно до самия град.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Изменение на населението за период от две десетилетия 1981 – 2001 година:[1][2]

година 1981 1991 2001
население 97 292 94 313 95 796

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Кметството на града с характерната часовникова кула представлява ярък пример за архитектурата от викторианската епоха.[4] Впечатляващи са и християнските храмове – енорийската църква „Свети Чад“, романо-готическата църква „Свети Мартин“ и централнокуполната католическа катедрала „Свети Йоан“.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Професионалният футболен клуб на града се казва АФК Рочдейл. Играе срещите си на стадион Спотланд, който се използва и от отбора по ръгби – Стършелите на Рочдейл.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Население на Великобритания
  2. а б Население градове, архив на оригинала от 21 април 2007, https://web.archive.org/web/20070421211031/http://www.statistics.gov.uk/StatBase/ssdataset.asp?vlnk=8271&Pos=2&ColRank=1&Rank=224, посетен на 2007-04-21 
  3. Godman, Pam. Images of England: Rochdale. 1996. ISBN 1-84588-173-7.
  4. Cunningham, C. Victorian & Edwardian Town Halls. London, Routeledge, 1981.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]