Разлика между версии на „Луций Минуций Есквилин Авгурин“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: la:Lucius Minucius P.f. Esquilinus Augurinus)
м
'''Луций Минуций Есквилин Авгурин''' ({{lang-la|Lucius Minucius Esquilinus Augurinus}}; † сл. [[439 пр.н.е.]]) e [[Римска империярепублика|римски]] политик през [[5 век пр.н.е.]]
 
Той принадлежи към клон [[Авгурин]] на [[патриции|патрицианската]] фамилия [[Минуции]]. Син е на [[Публий Минуций Авгурин]], (консул 492 пр.н.е.) и брат на [[Квинт Минуций Есквилин]], (консул 457 пр.н.е.).
 
През [[458 пр.н.е.]] Луций става [[суфектконсул]] на мястото на починалия [[Карбетон]] заедно с [[Гай Навций Руцил (консул 475 пр.н.е.)|Гай Навций Руцил]]. Тази година той се бие против [[екви]]те и е обкръжен с войската си на река ''Алгидус'', при [[Битка при планината Алгид|битката]] на планината [[Алгид]], но е освободен от [[диктатор]] [[Луций Квинкций Цинцинат]].
През [[450 пр.н.е.]] той е в комисията на [[децемвир]]ите.
 
През 440 и 439 пр..н.е. той е [[префект]] (''praefectus annonae'') и отговоренотговоря за снабдяването със зърно на [[Рим]]. По време на голямата гладна катастрофа през тези две години богатият [[плебей]] [[Спурий Мелий]] в опитите си за получаване на консулат подарява зърно на народа, за да го спечели на своя страна. Затова Минуций го дава под съд. За заслугите си е награден с идигане на статуя в негова статуячест.
 
== Външни препратки ==

Навигация