Протагонист: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
Термините ''протагонист'', ''главен герой'' и ''герой на произведението'' са разностранно (и рядко правилно) дефинирани, като в зависимост от източника могат да означават различни понятия. В художествената литература повестта за протагониста може да бъде разказана от перспективата на друг герой (който също така може, но и не е задължително да бъде разказвачът). За пример, това може да бъде разказвач, който разказва участта на редица протагонисти като например изтъкнати фигури, пресъздадени от биографична перспектива.
 
Основният противник на протагониста е герой, известен като [[антагонист]], който представлява или пък създава препятствие, което протагониста/ите (протагонистите) трябва да преодолее/ят (преодолеят). Подобно на случая с протагониста, може да има повече от един антагонист в дадена история.
 
Понякога творбата предлага отделен герой като протагонист, само за да се отърве неочаквано от него като форма на драматичен похват. Подобен герой се нарича измамен протагонист. Марион във филма на [[Алфред Хичкок]] ''"Психо"'' (1960) е подходящ пример.
 
Когато сюжетът съдържа второстепенни линии, същите могат да описват различни от утвърдените в главния сюжет протагонисти. В някои творби протагонистите могат да бъдат невъзможни за класифициране, в случаите, в които историята съдържа многочислени сюжетни линии, непозволяващи ясното идентифициране на една от тях като основна, както може да се забележи във ''"В първия кръг"'' на [[Александър Солженицин]], описващ множество от герои затворени и живеещи в лагера [[ГУЛАГ]] лагер или във ''"[[Война и мир]]"'' на [[Лев Толстой]], където над 15 главни героя биват изобразени като забъркани в или повлияни от войната.
 
В [[Психодрама|психодрамата]] "протагонистът" е човек (член на група, пациент или клиент), който решава да разиграе някои значителни моменти от живота си, преживявания или взаимоотнешения на сцената с помощта на психодраматичен режисьор и другите членове, които поемат допълнителни роли на спомагателни егота.
Анонимен потребител

Навигация