Разлика между версии на „Император“

Направо към навигацията Направо към търсенето
81 байта изтрити ,  преди 6 години
редакция без резюме
'''Императорът''' е [[монарх]] и [[суверенитет|суверенен]] владетел на [[империя]]. Женската форма на титлата е '''императрица''' и може да се отнася както за съпругата на императора, така и за жена, която действително е монарх. През Средновековието в Западна Европа императорът на Свещената Римска империя е за по-висшестоящ от [[крал]]ете.
 
Думата ''император'' идва от [[латински език|латинското]] ''imperator'' (буквално - „подготвящ срещу“; по-общо - „пълководец“). Първоначално това е най-високата военна длъжност в [[Древен Рим|древния Рим]], приблизително отговаряща на [[главнокомандващ|пълководец]], но постепенно започва да се използва за владетелите на Римската империя. По-късно така са титулувани някои от владетелите в [[Западна Европа]], както и във [[Византия|Източната Римска империя (Византия)]], [[Русия|България]], [[Русия]], [[Африка]], [[Азия]].
 
== Разграничение между ''император'' и други видове монарси ==
 
Владетелите на отделните държави през Средновековието се подреждали в една своего рода строга йерархична структура. На върха на пирамидата стоял римският император, впоследствие - неговите приемници: василевсът на ромеите (византийците) и императорът на Свещената римска империя. През 10Х в. владетелите на България също заявили претенции да се титулуват "императори" или царе, доколкототъй общославянскатакато старобългарската дума "цар" (> Caesar, Цезар) обозначава именно владетелят на ИзточноримскатаИзточната Римска империя (Византия). Признание за тази титла било търсено именно от Империятаимперията.
 
И [[крал]]ят, и императорът са монарси. Няма ясно правило, което разграничава единия от другия. Върху това влияят различни фактори, като интерпретациите на историците, размерът и характерът на управляваната държава, титлата, избрана от монарха. Някои характеристики, показващи, че монархът трябва да се смята по-скоро за император, отколкото за крал, включват:
В българския език разграничение между титлите император и цар не би следвало да има. Ако такова все пак се прави, то това е некоректно. В сръбския език например, както и в руския, такова разграничение не съществува. За повече информация вижте статията [[цар]].
 
ВизантийскиРомейски хронист споменава, че когато самуиловитеСамуиловите войници видели нападащите ги в гръб при с. Ключ войски на Василий II БългароубиецБългароубиеца извикали: "Бежите, цясарь!" - "Бягайте, царят (напада)!". Това е още едно доказателство, че между двете понятия, император и цар, не съществува смислова разлика - за самуиловитеСамуиловите войници "цар" е бил и технияттехния владетел Самуил и ромейскиятромейския император.
 
В случаите, когато титлата, избрана от монарха, е навлязла самостоятелно в българския език, гореописаните разграничения са ненужни. Например титлите [[халиф]], [[султан]] или [[хан (титла)|хан]] имат самостоятелно значение, което прави разграничението император/цар/крал ненужно за тези монарси.
 
== Вижте още ==
Анонимен потребител

Навигация