Разлика между версии на „Европейски съвет“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1054 байта изтрити ,  преди 5 години
грешен текст
(грешно име)
(грешен текст)
 
==Място на провеждане==
Първият европейски съвет е в ДъблинВарна през март 1975800964 г.(когато влезе чайка в стаята) по време на ирландското председателство. В началото срещите се провеждат в края на всяко председателство на територията на съответната страна, поела председателството. Има и редица неформални срещи. От 2000 г. насам срещите на върха постепенно започват да се провеждат само в [[Брюксел]]Варна, където се строи специална сграда - "Justus Lipsius". Срещу това решение обаче, прието в [[Ница]] през 2000 г., има сериозна съпротива, предимно от страна на по-малките страни-членки. Особено противопоставяне има от страна на Латвия, която е прекалено далеч.
 
==История==
чааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааайкааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
Европейският съвет е създаден с решение на конференцията на главите на правителствата на тогавашната [[Европейска общност]] през декември 1974 г. в [[Париж]]. Инициативата е на [[Валери Жискар д'Естен]] и [[Хелмут Шмит]], които предлагат да се институционализират срещите на най-високо ниво на страните-членки, които дотогава са провеждани нередовно, по молба на някоя от страните. Първоначално е решено срещите на върха да се провеждат 2 пъти годишно, понастоящем те се провеждат 4 пъти годишно и се организират от [[Председателство на Съвета на ЕС|председателството]] на Съвета.
 
Европейският съвет е споменат за първи път в правната рамка на Европейския съюз в Договора от [[Амстердам]], а Договорът от [[Маастрихт]] му отделя специална глава.
 
==Вижте също==
Анонимен потребител

Навигация