Разлика между версии на „Байер“

Направо към навигацията Направо към търсенето
33 bytes added ,  преди 5 години
м
кор.
м (Removing Link FA template (handled by wikidata))
м (кор.)
| заети = 93 300 (''2005'')
| продукти = [[химия]], [[медикаменти]]
| сайт = http://www.bayer.de/
}}
 
'''„Байер“„Bayer“''' (начете немски:се '''Bayer'Байер'') е световноизвестна немска химико-фармацевтична компания, действаща в международен мащаб, със седалище в гр. [[Леверкузен]], [[Германия]]. В днешни дни компанията заема челно място в света в сектора на химическата и фармацевтичната промишленост.
 
Основана е през [[1863]] г., след което е погълната от картела [[IG Farben|IG Farbenindustrie AG]]. През 1951 г. компанията е основана наново. Разполага с 350 дружества и 93 300 работника (към 31 март 2005). През 2004 г. приключва с печалба от 2117 млн. евро при оборот от над 25 млрд. евро.
Повечето хора по света свързват името на компанията със световноизвестния медикамент [[аспирин]].
 
Лого на фирмата е така нареченият Байер-кръст - – в окръжност хоризонтално и вертикално е изписано името Bayer. На предшественика на този знак е имало лъв с крила, който е застанал върху земно кълбо. През 1930 г. в Леверкузен е инсталирана най-голямата за времето си светеща реклама на света. Диаметърът ѝ е бил 72 мm, като са светели 2200 електрически крушки. Съоръжението е било окачено на 2 комина по 126 метраm високи . През 1958 г. диаметърът е намален на 51 мm.
 
== История ==
Компанията е основана на [[1 август]] [[1863]] г. в гр. [[Бармен]] - – днес квартал на Вупертал. Основатели на Байер„Bayer“ са [[Фридрих Байер]] и [[Йохан Фридрих Вескот]]. Пръв приоритет на младата фирма е производството на синтетични багрила. Първата голяма фабрика възниква по-късно във Вупертал-Елберфелд, където по-късно биват открити и голяма част от важните и емблематични за фирмата лекарствени средства като ''аспирин'', [[сулфонамид]]а ''пронтозил'' ([[Нобелова награда]] за [[1939]] г. на Герхард Домак за откриване на антибактериалното му действие) и дори [[хероин]]. Това е направило „Байер“„Bayer“ още във Вупертал концерн от световно значение. Разположението на Вупертал обаче не позволява по-нататъшно развитие. Тогава Карл Дуисбург - – химик от Вупертал и наследник на Фридрих Байер, открива необходимата земя около градчето Висдорф, което по-късно става Леверкузен.
 
=== Развитие ===
В следващите години фирмата се развива много бързо. Броят на работещите нараства от 3-ма при създаването ѝ през 1863 г. до над 300 през 1881 г. По-нататъшната експанзия на фирмата бива опосредствана от превръщането на дружеството през 1881 г. в акционерно. Изследователският отдел бива развит от Карл Дуисбург. Така във Вупертал-Елберфелд възниква модерна научна лаборатория. До края на века предприятието се развива, като се търсят и нови полета на дейност. Към производството на бои, от което са били основната част на приходите, е развито и производството на фармацевтични средства. През 1897 г. за първи път бива синтезиран ''хероин''. А най-известният резултат от изследователската дейност на „Байер“„Bayer“ е пуснатият на пазара през 1899 г. ''аспирин''. През 1904 г. „Байер“„Bayer“ започва и производството на фотореактиви и химикали. След като Вупертал-Елберфелд става прекалено малък за развитието на концерна, през 1912 г. седалището на фирмата е преместено в Леверкузен.
 
През 1913 г. фирмата вече има около 10 000 работника, от които около 1000 извън страната. Концернът основава дъщерни дружества във Франция, Великобритания, Белгия, Русия и САЩ. През 1913 г. 80 % от оборота на фирмата се формира от износ.
 
=== След Първата световна война ===
След Първата световна война предприятието губи голяма част от своите пазари. В Русия дъщерната фирма е национализирана, в САЩ дъщерното дружество с цялата собственост и патентите е конфискувано и продадено на конкурентни фирми. Оборотът на фирмата спада с около 1/3 в периода между 1913 и 1919 г. През този период „Байер“„Bayer“ е също сред основните производители на [[бойни отровни вещества|бойни отровни газове]] за фронта.
 
=== Външни препратки ===
* http://www.bayer.bg/ Сайт на „Байер„Bayer България“ ЕООД
* http://www.bayer.com/ Сайт на фирмата
* http://www.bayercropscience.com/
* http://www.cbgnetwork.org/index2.html CoalitionКоалиция againstсрещу BAYER-Dangersопасностите, създавани от „Bayer“
 
[[Категория:Компании от химическата промишленост]]

Навигация