Голямо Робско езеро: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Шаблон:Езеро инфо → Шаблон:Водоем)
мРедакция без резюме
 
[[Картинка:Great Slave Lake and Lake Athabasca 6.png|thumb|left|250px|Карта на Голямото Робско езеро и съседните му територии]]
 
== География ==
=== Географско положение ===
Обемът на водната маса в езерото, в зависимост от сезоните от 1 070 км<sup>3</sup> до 2 088 км<sup>3</sup>, като средната му дълбочина е 41 м, а максималната – 614 м, в източната му част, в залива Кристи. Голямото Робско езеро явява най-дълбокото езеро в Канада и второ в Северна Америка след [[Крейтър Лейк]], [[Орегон]], [[САЩ]]. От октомври до юни Голямото Робско езеро е покрито с дебела ледена кора.
 
Климатичните показатели за периода 1971-20001971–2000 г. за станция Йелоунайф (на северното крайбрежие на езерото) са следните:
:средна годишна температура – -4,6°С
:средна температура на най-студения месец (януари) – -26,8°С
:средна температура на най-топлия месец (юли) – +16,8°С
:средно годишни валежи – 280,7 мм
:максимум — август 40,9 мм
:минимум — април 10,8 мм
 
=== Брегове, острови, водосборен басейн ===
Бреговата линия на езерото е силно разчленена, като общата ùѝ дължина е 3 057 км. Основната водна маса с площ от 18 500 км<sup>2</sup>, обем от 596 км<sup>3</sup> и максимална дълбочина до 187,7 м заема западната част на езерото. В най-западната част, където изтича река [[Маккензи]] се намира заливът Дийп, а далеч на север се простира големия залив Норт Арм. Източната, по-малка част от езерото представлява огромен ръкав, осеян с множество острови (Бланчет, Симпсън, Пребъл, Етън, Кийт и др.) с обща площ от 1 520 км<sup>2</sup>, полуострови (п-ов Петей, най-голям), протоци и заливи (Маклауд, Кристи и др.), като тук се намира и най-дълбокото място на езерото.
 
Площта на водосборния му басейн е огромна – 985 300 km<sup>2</sup>, като в езерото се вливат множество реки, по големи от които са: [[Робска река]] (от югоизток), [[Хей (река)|Хей]] (от югозапад), [[Йелоунайф (река)|Йелоунайф]] (от север), Сноудрифт (от изток), Талтсън (от югоизток), Бъфало (от юг) и др. От най-западният ъгъл на езерото, при залива Дийп изтича най-голямата река на Канада и една от най-големите в света [[Маккензи]].
 
Западните брегове на Голямото Робско езеро са покрити с гъсти иглолистни гори, а северните и източните от тундрова растителност.
 
=== Селища ===
Бреговете на езерото са почти безлюдни. По дългата над 3 000 км брегова линия има само шест населени места – [[Йелоунайф]] (на северния бряг, административен център на [[Северозападните територии]]), Релайнс ( в най-източната част на езерото), Люцел Ке (на източния бряг, в близост до устието на река Сноудрифт), Форт Резолюшън (на югоизточния бряг, недалеч от устието на [[Робска река]]), Бъфало Ривър (на южния бряг, в устието на река Литъл бъфало) и Хей Ривър (на южния бряг, в устието на река [[Хей (река)|Хей]]).
 
== История ==
През лятото на 1771 г. служителят на компанията "Хъдсън„Хъдсън Бей"Бей“, търгуваща с ценни животински кожи [[Самюъл Хиърн]] на път на север към река [[Копърмайн]] открива езерото.<ref>Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962, стр. 270. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279858/</ref>.
 
През 1930 г. покрай северния бряг на езерото са открити златни залежи и е основан град [[Йелоунайф]], сегашният административен център на [[Северозападните територии]].
През 1967 г. е пуснато в експлоатация шосе около цялото езеро, като по този начин са намалени до минимум доставките на стоки и товари до Йелоунайф и обратно по вода през лятото и по леда през зимата.
 
През 1978 г. в района на езерото падат останките от съветския спътник "Космос„Космос 954"954“, които предизвикват слабо радиоактивно замърсяване на местността.
 
== Етимология ==
Названието на езерото на български език възниква вероятно в превод от руски в резултат на недоразумение. Около езерото в продължение на стотици години обитава [[индианци|индианското]] племе слейви (Slavey), названието на което по погрешка е отъждествено с английската дума ''Slave'' (роб, робско), в резултата на което и името на езерото се превежда на различни езици в света като "робско"„робско“. В момента индианското племе слейви наброява около 10 000 човека и обитава големи територии в Северна Канада. Аналогична объркване е станало и наименованието на [[Робска река]].
 
== Източници ==

Навигация