Разлика между версии на „Музикален стил“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Музикалните жанрове представляват видове произведения с определено и практическо приложно предназначение.
Музикалните жанрове притежават характерни черти и особености, благодарение на които се разпознават. Произведения с по-ясно проявени жанрови черти се възприемат без усилие дори и в композиции със сложен музикален език.
Жанровете отразяват разнообразни жизнени явления, чертите на националната психика и бета, в тях присъстват живителните сили на природата. В музиката на [[Григ]] слушателят лесно разпознава свежестта на далечната северна чувствителност, поетиката на скандинавската природа, а в музиката на [[Любомир Пипков]] и [[Панчо Владигеров]] ни завладява свежестта и самобитността на българското изкуство.
Жанровете в музиката възникват и се оформят при определени социално - исторически условия. Жизнената среда, в която се появяват, отразява особеностите на музикалното мислене, присъщи на историческата епоха, естетиката и творческите възгледи на композиторите.
'''Музикалните жанрове''' са своеобразно "огледало" на своето време. Но с настъпването на нова историческа епоха някои от тях отмират, докато други продължават да се развиват.
Музикалните жанрове се намират в процес на постоянно движение и обновяване. Те не съществуват изолирано един от друг, а постоянно взаимодействат помежду си.
 
==Видове музикални жанрове и прикрепените към тях музикални стилове==
1207

редакции

Навигация