Разлика между версии на „Окислително-редукционни процеси“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Мисля, че има още да се работи върху тази страница. И искам да кажа, тези които редактират поне да правят нещата като хората.
(Okislitelno-redukcionnoto uravnenie pri Cl beshe s greshen znak, tiu kato ot ot 0 do -1 se pribavqt elektroni, zashtoto procesa e redukciq. The reaction had a wrong sing, it should have been a +, not a -, as it was a reduction.)
м (Мисля, че има още да се работи върху тази страница. И искам да кажа, тези които редактират поне да правят нещата като хората.)
'''Окислително-редукционни процеси''' са [[химичен процес|химични процеси]], които се извършват с промяна на степента на [[окисление]] на [[атом]]и и [[йон]]и поради преход на електрони.
 
Такива са например процесите на взаимодействие на [[магнезий]] и [[кислород]] или на калиев бромид и хлорна вода. Те се изразяват със следните уравнения:<math>2Mg^0 + O^0_2 -> 2Mg^2O^{-2}</math>
 
<math>2K^{+1}Br^{-1} + Cl^0_2 -> 2K^{+1}Cl^{-1}+ Br^0_2</math>
2Mg<sup>0</sup> + O<sup>0</sup><sub>2</sub> -> 2Mg<sup>+2</sup>O<sup>-2</sup>
 
2K<sup>+1</sup>Br<sup>-1</sup> + Cl<sub>2</sub> -> 2K<sup>+1</sup>Cl<sup>-1</sup>+ Br<sup>0</sup><sub>2</sub>
 
В тях са записани и степените на окисление (горе) на елементите. Вижда се, че в първия процес магнезият повишава степента си на окисление от нулева на +2, а кислородът понижава степента си на окисление от 0 до -2. Във втория процес хлорът понижава Cl от 0 до -1 , а бромидните йони я повишават от -1 до 0. Промяната в степените на окисление в тези примери е резултат от преход на [[електрон]]и.
 
2Mg<supmath>2Mg^0</sup> - 2.2e<sup>^-</sup> ->2Mg<sup>^{+2} 2O^0 +2.2e^- -->2O^{-2}</supmath>
2O<sup>0</sup> +2.2e<sup>-</sup> ->2O<sup>-2</sup>
 
2Br<supmath>2Br^-</sup> - 2.1e<sup>^-</sup> -->2Br<sup>^0</sup> -->Br<sub>Br_2^0Cl^0 + 2</sub.1e^- --><sup>0 2Cl^-</supmath>
2Cl<sup>0</sup> + 2.1e<sup>-</sup> -> 2Cl<sup>-</sup>
 
Атомите и йоните, които при [[химична реакция|химичните реакции]] отдават електрони и повишават степента си на окисление, се наричат [[редуктор]]и. В случая редуктори са магнезиевите атоми Mg и бромидните аниони Br<sup>-</sup>
Разтворите на [[електролити]] могат да участват в окислително редукционни процеси. Ако една желязна пластина бъде потопена в разтвор на сребърен хлорид, тя се разтваря с протичането на следната реакция:
 
<math>Fe^0 + 2AgCl2Ag^{+1}Cl^{-1} --> FeCl<sub>Fe^{+2</sub>}Cl_2^{+1} + 2Ag^{0}</math>
 
Fe<supmath>Fe^0</sup>-2e<sup>^- -</sup>-> Fe<sup>^{+2</sup>}
 
 
2Ag<sup>+1</sup> + 2e<sup>-</sup> ->2Ag<sup>0</sup>
 
</math>
 
<math>2Ag^{+1} + 2e^- ->2Ag^0 </math>
 
Железният атом трудно задържа валентните си електрони и ги отдава на среброто, превръщайки се в йон. Среброто от йони се превръща в просто вещество, отделящо се върху пластинката.
За улеснение при писането на окислително-редукционни процеси е създаден ред на относителна активност на металите (РОАМ). В него е сравнена редукционната активност на някои метали:
 
<math>K, Ca, Na, Mg, Al, Zn, Fe, Ni, Sn, Pb, H, Cu, Hg, Ag, Au</math>
 
Редукционната активност намалява от ляво на дясно. Ясно се вижда желязото, което е много по-силен редуктор от среброто.
 
== Правила за определяне на степен на окисление ==
* Простите вещества имат нулева степен на окисление. Пример: <math>O^0, Cl^0, Na^0 </math> и т.н.
В уравнение: <math>2Na^0 + Cl_2^0 --> 2Na^+Cl^-</math>
* Металите имат положителна степен на окисление и обикновено съвпада с номера на А групата. Пример: <math>Na^+, Ca^{+2}, Al^{+3} </math> и т.н
 
* Висшата степен на окисление съвпада с номера на групата, в която се намира елемента.
 
* Кислорода <math>O_2</math> има -2 степен на окисление - <math>O^{-2}</math>. Изключение прави в оксида на флуора <math>O^{+2}F_{2}^{-1}</math> и пероксидите на I, II A група.
Примери: <math>H^{+1}_2O^{-1}_2, Na^{+1}_2O^{-1}_2, Ca^{+2}O^{-1}_2</math>.
* Водорода <math>H_2</math> има +1 степен на окисление - <math>H^{-1}</math>. Изключение прави в хидридите <math>Na^{+1}H^{-1}, Ca^{+2}H^{-1}_2 </math> и т.н.
 
* Алгебричната сума от степените на окисление на елементите изграждащи съединенията е равно на 0. Например <math>H_2^{+1}S^{+6}O_4^{-2}, Na^{+1}Cl^{-1}</math> и т.н.
[[Категория:Химични реакции]]
34

редакции

Навигация